dimecres, 11 d’octubre de 2006

Convergència i unificació

No, aquest post no va de política, va de telecos. Us vull parlar una mica per sobre del que no trigarem gaire a sentir a parlar: convergència (o serveis convergents) fix-mòbil.

Qui més qui menys ha sentit a parlar de GSM, ADSL i WIFI, bé doncs la combinació d’aquestes tres sigles dona pas a una de nova: UMA.

Les tecnologies basades en UMA es presenten com una de les alternatives més interessant per a portar a terme la tan desitjada convergència fix-mòbil. Us faig una descripció ràpida:

Es fàcil de suposar que la majoria teniu ADSL a casa (bé, en Puji no) i segurament molts us hi connecteu via un router wifi (alguns fins hi tot s’hi connecten aprofitant la generositat dels veïns, eh Meri&David?). Hem de suposar que tots teniu telèfon mòbil (això si, no Puji?). Bé doncs imagineu que el vostre telèfon tingués capacitat per parlar via wifi amb el vostre router ADSL. Ja ho tenim. Quan estiguéssiu al carrer el vostre telèfon tindria cobertura GSM (la de tota la vida), però quan entréssiu a casa el telèfon passaria a tenir cobertura del router d’ADSL. I que ens aporta això?

Bé d’entrada, a tots aquells que no teniu bona cobertura dins de casa s’us acaba d’obrir el cel. A més a més, us podeu imaginar que les trucades sobre la vostra tarifa plana d’ADSL tindrien un preu tendint a 0. Un únic terminal a casa, al carrer i a l’oficina, cada membre de la família té el seu telèfon amb la seva agenda de contactes, si ens truquen a casa podríem fer que sonés només el telèfon que estigués present al domicili o el del cap de família o si ens truquen i no hi som la trucada sonaria al mòbil de qui decidíssim, etc ... els serveis que es poden muntar a sobre d’això són molts.

Dit així sembla fàcil però per portar-ho a la practica hi ha alguns temes que les operadores han de tancar abans de llançar-ho comercialment:

  • Cal que l’usuari tingui un terminal compatible amb tecnologia wifi.
  • Cal adaptar la xarxa mòbil i fixa per que les trucades no es tallin quan sortim i entrem a casa i per oferir serveis de valor afegit que li doni certa gràcia al tema.
  • I pel que el negoci funcioni, les operadores han de vendre ADSL als seus clients mòbils o mòbils als seus clients d’ADSL. La cosa no funciona si tens el telèfon Movistar i l’ADSL de Jazztel.

Si us interessa el tema: Orange ja ha llançat aquest servei a França amb el terminal Unik

3 comentaris :

Puji ha dit...

Eeeep! Encara no tinc ADSL, però em vull comprar un nou ordinador i llogar una connexió. Així doncs, em recomanes que m'esperi? O això encara va per llarg?

Dani Rambla ha dit...

Això són coses de futur. Encara trigarà en arribar. I fins hi tot quan arribi potser no t'interessa i hauràs estat esperant per res.

Puji ha dit...

Au! Doncs de cap a l'alta velocitat!