dimecres, 8 de novembre de 2006

Hacking democracy

de vilaweb.com

Als EUA, ja fa anys que no tothom vota amb paperetes sinó que cada vegada es fan servir més les màquines de vot electrònic. Experts informàtics i grups de ciutadans s'han queixat diverses vegades de la poca seguretat que ofereix aquest mètode, però arran de les eleccions legislatives d'ahir es va fer públic un documental que argumentava aquests dubtes. Es tracta de 'Hacking democracy', que ara ja podeu veure des d'aquí via Google Video.

A l'inici, el documental es presenta així: 'Aquesta és la història d'un petit grup de ciutadans dirigits per una àvia de Seattle. Ells comencen un viatge per respondre una sola pregunta: com s'ho fa Amèrica per comptar els seus vots. Allò que es troben és secretisme, vots a les escombraries i maneres de com canviar el curs de la història'. La protagonista del documental, fet per la productora HBO és Bev Harris, la nord-americana fundadora de l'organització Black Box Voting que posa en dubte el sistema de vot electrònic.

Avui en dia, prop del 80% dels vots dels EUA es compten mitjançant les màquines de vot electrònic. Això ja va generar força dubtes arran de les últimes eleccions presidencials, molt ajustades, en què es van anular milers de vots que podrien haver afavorit al candidat Al Gore. I no és un problema que s'hagi resolt, els mitjans de comunicació nord americans no s'estalvien les notícies i queixes sobre els problemes del vot electrònic: retards, inexperiència dels qui han de supervisar l'ús de les màquines, vots anul·lats... Al documental es posa en dubte la seguretat del programari de vot creat per Diebold i s'hi explica que ja s'ha demostrar que no és infal·lible, que algú amb prou coneixements pot intervenir-hi.

Si bé els avantatges del vot electrònic –com la rapidesa del recompte– són importants, molts ciutadans nord-americans critiquen la seva inseguretat i alguns experts reclamen, per exemple, que el ciutadà voti electrònicament però també amb paperetes, perquè quedi un registre escrit i verificat pel votant on es pugui recórrer en cas de dubte.

Esgarrifa't !! He vist els 5 primers minuts i flipes.