dimecres, 9 de maig de 2007

9 de maig: dia d’Europa*

Avui que fas 50 anys tinc algunes preguntes a fer-te. Arribar als 50 anys per un esser humà significa arribar a la maduresa, per a un continent no sembla gaire temps, però per a una organització socio-política ja comença a ser un temps raonable.

Jo crec que la primera pregunta que et faria és què vols ser de gran? Una zona lliure d’aranzels? Un club d’estats autocomplaents? Una federació de Nacions-Estat? La democràcia més plural del planeta?

Crec que per decidir que vols ser de gran tens un tema molt important pendent: les teves institucions. El Parlament, El Consell i la Comissió europea són institucions de les de ”si però no”. Una cosa com la ONU, que sobre el paper semblen imprescindibles i de calaix però que el seu dia a dia, i per tant la seva efectivitat real, queda supeditat als interessos de les Nacions-Estat que la formen.

Si vols fer-te gran necessites un Parlament realment sobirà, un president triant per sufragi universal i oblidar-te de la collonada aquesta rotativa cada sis mesos. Sinó, si només volem ser una zona euro, amb el Banc Central Europeu, ja fem.

PS.: Lo de traslladar els parlamentaris de Brussel·les a Estrasburg cada dos per tres es d’una ineficiència supina.

*En concret de la Unió Eropea o encara millor, aniversari del tractat de Roma.

3 comentaris :

Edu ha dit...

No te n'oblidis de la cosntitució, la gran vergornya europea dels últims anys.

Sincerament i sense voler ser utòpic, el problema és que els Estats entenen Europa com una gran mamella que dóna i no reb res a canvi. Els estats anteposen els seus interessos personals als globals, l'eterna naturalesa humana.

David Codina Riqué ha dit...

Visca la globalització capitalista...
Els rics més rics i els pobres... més pobres.

A prendre pel cul Europa. Cada cop hi crec menys en aquestes grans fal·làcies! Tot, tot, tot creat per generar diner!

kanuddao's ha dit...

Molt bo, Dani. Jo estic amb en David, d'Europa res. Segur que se'm podran explicar 25 milions de virtuds que té ser europeu, però jo m'ho agafo pel que veig. Només s'han ajuntat uns països per tal de poder fer calers millor. Tots els temes polítics i socials topen sempre amb el que diu l'Edu, que cap país està disposat a cedir sobirania. Llavors... estem parlant simplement d'un gran mercadillo. Res més.