dijous, 17 d’abril de 2008

Mostra significativa

Portada El Periodico 17/4/2008

Hi ha un principi bàsic en Estadística que s’ha de complir sempre: per que l’estudi estadístic sigui vàlid la mostra estudiada ha de ser significativa. És a dir, que si tiro una moneda a l’aire 5 vegades i les 5 vegades surt creu no puc afirmar que la moneda estigui malament. Si em passa 500 vegades puc començar a sospitar que a la moneda li passa alguna cosa i si trec 50.000 vegades creu llavors potser si que puc començar a sospitar que alguna cosa no rutlla.

On vull anar a parar? Doncs al tema de la paritat al Govern. ¿Per què volen vendre que en un grup de treball de 17 persones el fet de que 9 siguin de gènere femení i 8 de gènere masculí és millor que si la proporció fos 2 a 15? I si la proporció fos 15 a 2?

ZP ha aconseguit que creiem que un dels principals actius de les 9 ministres que ha escollit és haver nascut sense penis.

2 comentaris :

Puji ha dit...

Totalment d'acord.

D'altra banda, això sortia a la portada del Periodico? Una soldada prenyada? Ntchs...

Ferran ha dit...

Doncs aquesta portada d'El Periódico fa una mica de ràbia, no?

Són milers les dones (i homes) que no s'empassen que la igualtat sigui qüestió de números. Hi haurà muntanyes de dones ministres, però les dones del carrer segueixen cobrant menys que els homes del carrer, per fer la mateixa feina.