dilluns, 11 d’agost de 2008

HD: Alta Indefinició

Ressolucions hagudes i per haver (click to enlarge)

Si us heu interessat mínimament per l’esdeveniment esportiu de l’estiu haureu notat el desplegament de mitjans que ha fet la televisió pública espanyola per donar cobertura als Jocs Olímpics de Pekín, com no es cansen de repetir els comentaristes a cada moment: TVE1, La2, Teledeporte. rtve.es, el mòbil i ... “tambien en Alta Definición”, tachan!!

Com els agrada a tots els mitjans (i administracions al càrrec) omplir-se la boca amb la HD (high definition). Ens diuen cada dos per tres que podem gaudir dels JJOO en HD, però no acaben d’explicar-nos com. Bàsicament per que l’afirmació és una fal•làcia. Analitzem les possibilitats que tenim en aquest país de poder veure HD (ja no només els JJOO sinó qualsevol cosa en HD)


Digital+: la plataforma per satèl•lit ofereix UN canal en HD a la seva graella. En el seu moment era el canal de l’Eurocopa, ara és TVE HD que ofereix els jocs. També programen pel•lícules d’estrena de la plataforma en aquest canal quan no hi ha cap esdeveniment esportiu ocupant-lo. Ara bé, què necessitem per veure a Rafa Nadal en HD?

Primer de tot ser abonats de Digital+, segon acollir-nos a l’opció iPlus (entre 3 i 6 €/mes extres) i adquirir el descodificador iPlus al mòdic preu de 395€ (precio de amigo). Total que deuen veure aquest canal quatre directius de Sogecable i 3 ricachons que no deuen saber ni lo que estan veient.


TVC HD: La televisió pública catalana emet des de fa molt de temps un canal en HD a través de la TDT (zona de cobertura de la Torre de Collserola). Els continguts són en proves (documentals, Les Tres Bessones i poca cosa més). Però novament, la dificultat és aconseguir sintonitzar el canal. Cal que tingueu un receptor (descodificador) de TDT compatible amb els formats de HD (mpeg4, H.264) i us asseguro que al Milar o al Carrefour no en trobareu. Podeu buscar-ne per Internet i en trobareu alguns per 150-180 €. Però clar, per veure el mateix capítol de les Tres Bessones una i una altra vegada pos no compensa.

Imagenio: la televisió IP de Telefónica té també un canal en HD (dial 106) que emet els JJOO, però per ara només el poden sintonitzar els empleats de la companyia que participen d’una experiència pilot. La futura implantació de la banda molt ampla (VDSL o fibra òptica) ha de permetre estendre el servei de Imagenio HD de manera comercial.


Total, que els espanyolets d’apeu no deixen de comprar-se televisions planes HD Ready o Full HD preparades per veure continguts HD i realment només les estan explotant aquells que es compren pel•lícules en BlueRay o són abonats a iPlus de Digital+.

Jo personalment em conformaria amb que les televisions emetessin d’una punyetera vegada en estèreo, dual, amb subtítols i en PANORÀMIC (16:9)! Tots ells serveis disponibles des de fa una dècada i perfectament assumibles per qualsevol tele de tub catòdic moderna i qualsevol descodificador de TDT de 29,95 € del Carrefour.

6 comentaris :

Ferran ha dit...

I per acabar-ho d'adobar, llegeixo al 3cat24.cat que TV3 ha "desconnectat" el canal en HD que venia emetent per la TDT. Pel que sembla, ara ja es veu Canal 9 a una part del país, però això ha sigut a costa de fer desaparèixer el canal HD.

Dani R. ha dit...

Que gran! Just el dia que parlo de TVC-HD decideixen tancar-lo per deixar forat a Canal9.

Molt bé, ells ens tanquen els repetidors i nosaltres el cedim espai perque emetin.

Anònim ha dit...

Doncs mira quina cosa! Uff ja fa dies que m'adono que estic un pel desconectat de la tecnologia, però vei que més del que em pensava.
Pel que si que va bé lo de la HD és pq en altres paisos, que esta millor implantat, penjen a l'internet les series amb millor qualitat. Jo de moment enncara sóc analògic (no tinc TDT) i la meva tele no és plana... quan m'actualitzi a JORDI 3.0. (fer gastos amb aquestes cosetes) ja et demanaré assessorament! De totes formes el que comentes es resumeix amb la frase aquella de "Así va el pais!" Salut.
JJ.

Charlie Hi-Hat ha dit...

Em sembla que la meva tele celebrarà 7 anys més.

Anònim ha dit...

Però què vol dir que han tancat el canal de TVC HD!?

És que això m'encén de veritat! Vaig veient com tots els països van avançant en matèria d'alta definició i quan finalment s'aconsegueix un canal en HD PÚBLIC a Catalunya i ja no diguem a l'Estat, encara que sigui en proves, què fan... EL TANQUEN!? No sé quin és ben bé el problema... Si el van llançar per tancar-lo no se per quin motiu emetre ja des d'un bon principi. I després el tema de les proves... Ni Canal+ HD, ni TVE HD varen fer proves en el seu moment.

Quina broma és aquesta per l'amor de Déu? Algú des de TVC ha donat alguna explicació? Se'n sap alguna cosa?

Absolutament increïble.

Puji ha dit...

Com tu dius, si encara hi ha canals llardosos que no emeten VO pel dual, què collons han de fer-ho en HD?