dimarts, 23 de setembre de 2008

Post d’investigació


Ens els últims anys a Mataró em vist l’aparició d’un parell d’associacions bastant sorolloses: Asociación Vecinal de Mataró i Okios Ambiental. La primera d’elles fins hi tot ha arribat a presentar-se a les eleccions municipals. El 2003 fent soroll amb el rotllo anti-parquímetres als barris (2.507 vots, 4,94%) i el 2007 fent soroll amb el tema de les antenes de telefonia (1.830 vots, 4,61%). Com veieu les dues vegades van estar a punt d’aconseguir el somiat 5% per tenir representativitat.

Però anem al gra. El meu treball d’investigació s’ha centrat en aquest segon tema: l’odi visceral a les antenes de telefonia mòbil. El detonant de la meva recerca va ser un dels lemes que aquestes associacions no deixen de repetir en cada una de les seves aparicions públiques: ANTENES FORA DEL CASC URBÀ!

Com a enginyer i “investigador” una proposta tant revolucionaria em va cridar l’atenció. El lema supurava demagògia, populisme i analfabetisme tècnic per tots costats però tot i les meves sospites vaig decidir posar-me en contacte amb aquesta gent, sense prejudicis.

Reprodueixo l’intercanvi d’emails:

JO

Estimats senyors,

Quant en les seves reivindicacions reclamen “antenes fora dels casc urbà”, a què es refereixen exactament, a que Mataró no tingui cobertura de telefonia mòbil a que aquesta es garanteixi amb antenes ubicades fora del casc urbà?


Gracies per l’aclariment


Portaveu Okios

Benvolgut Daniel,

a que la cobertura es garanteixi amb antenes fora del casc urbà
i per damunt de tot fora dels edificis d'ús residencial, dels espais sensibles...

JO

Ja veig. Gràcies per la resposta tant ràpida. Però ja us heu assessorat del que suposaria tècnicament aquesta alternativa?

Des de la meva humil posició em temo que tècnicament és una solució força inviable pel propi concepte de funcionament de les xarxes de telefonia cel•lular. En qualsevol cas, suposant que fos factible, el que sembla de sentit comú és que per arribar a donar la mateixa cobertura amb les antenes tant allunyades del casc urbà caldria apujar-ne la seva potència (i la dels propis telèfons que portem enganxats a les orelles). No estaríem aconseguint precisament l'efecte contrari a les vostres reivindicacions?
Gracies

Portavei Okios

Es pot aconseguir, però costa calerons i és més fàcil portar una política per amargar la veritat on els nes i les persones que no saben d'aqueste tecnologia maligne- les radiacions sempre ho són- són les víctimes ,de totes formes, sempre podem fer servir la tecnologia amb fils que és més saludable.

JO

Vaja, em sap greu descobrir que realment no esteu plantejant una alternativa seriosa. Esteu reivindicant una opció (Antenes fora del casc urbà) que sabeu que no és factible. Sempre podríem tornar al correu postal i al tam-tam però no em sembla prou realista.

Descobreixo, no sense decepció, que el vostre soroll no es més que demagògia i populisme. Deixeu d'enganyar als avis i a la gent poc formada, si us plau.

Salut!

Portaveu Okios

Benvolgut,

Quan comenci a patir les conseqüències tornem a parlar.
Ben atentament

CONCLUSIONS:

Les sospites es confirmen. Un altre grup disposat a treure rendiment del desconeixement del poble. Jo en cap moment li he discutit la perillositat o no de les radiacions electromagnètiques (evidentment en termes absoluts, l’electromagnetisme pot ser mortal de la mateixa amanera que l’aigua també pot ser-ho), senzillament els he qüestionat la validesa de les seves alternatives i ja heu vist el nivell dels seus arguments. Per que no ens enganyem, si aquesta gent està convençuda que la radiació electromagnètica és un perill per a la salut i fossin valents haurien de fer pancartes i lemes del tipus: Mataró sense cobertura de telefonia mòbil i sense TDT ni ràdio i sense serveis d’emergència i sense digital+ i sense Meteosat ... i sense vots a candidatures populistes i demagògiques, clar.

16 comentaris :

stratosergio ha dit...

Enhorabuena por tu trabajo de investigación. Como se suponía, esa gente no hace más que meter miedo sin fundamento... pero como a lo largo de los milenios se ha visto que funciona...

Charlie Hi-Hat ha dit...

Si no fos pel populisme i la demagògia no existiria el PP.

He dit el PP? Ni CiU, ni ERC, ni IC-V, ni PSOE, ni IU...

Charlie Hi-Hat ha dit...

De totes formes, barrejar la telefonia mòbil amb la TDT, serveis d’emergència, digital+ i meteosat, si que em sembla una mica demagog.

Ferran ha dit...

Tan de bò tothom es prengués la molèstia d'investigar què hi ha darrera de certes declaracions. Interessant post.

Tot i això, continuo tenint el dubte (ho sento, sóc de lletres pures) de com de perilloses són les famoses antenes. Ho són? Fins a quin extrem ens hem de preocupar per les ones que emeten?

Salut.

Dani R. ha dit...

Menys perilloses que fumar, menjar porqueries o conduir a 140 sense cinturó.

Clint ha dit...

D'entrada estic d'acord amb tu, tota aquesta colla de populistes amb, sovint, proclames pseudo-hippies per posar la por al cos de la gent son uns arreplegats...tot i això no ens hauria de fer pensar com és que et decantes per aquest estudi i no els dels parquímetres?

No serà que sense mòbils ens quedaríem sense feina? jejeje

Ratilla ha dit...

Ets la Mercedes Milà dels blogs!! Jajajajaja
Petonets

Dani R. ha dit...

eis Clint... amb els parquímetres no hi ha discussió: a la fogueraaaaaa!!!!1

Oscar 7m76 ha dit...

Magnífica feina.

Gabi ha dit...

Es que les radiacions que tenim a l'aire no només son de Telefonia mòbil. També tenim les ones de Radio i TV que estan al nostre voltant de fa de mes de 50 any i amb potencies molt superiors. O el recent WIFI dels ordinadors que cada vegada creix mes, o el Bluetooth, o les ones del telèfons inalambrics (que connecten a línies fixes), o els comandaments a distància dels pàrkings (no els de la TV o el vídeo), o els aparells inalambrics com el teclat o el ratolí, i molts altres aparells que tot i que no es comuniquen per ones generen camps electromagnètics al seu entorn. Així doncs, no val predicar amb fora antenes només, no. Hauríem de tornar a l'edat mitjana.
Per cert, totes aquestes antenes emeten les ones en radial, es a dir, des del centre de la antena cap als costats, per tant tots els que tenen una antena de telefonia al cap damunt de l'edifici no han de patir per que les ones no baixen cap avall, sinó que marxen cap en fora. En aquest cas potser haurien de patir mes per les ones que arriben a l'antena de la TV.

Mireia ha dit...

Bones, a l'institut de recerca on faig el master ara començaran un estudi sobre aquest tema a gran escala per estudiar els efectes de les ones en la població. Però pel que he anat sentint no està tan clar que realment hi hagi una associació entre exposició i càncers com la leucemia infantil. Per tant, caldrà esperar una mica.

Això si, nois, vigileu on porteu el mòbil!: http://video.google.com/videosearch?q=corn+cell&hl=es&emb=0&aq=f#

Charlie Hi-Hat ha dit...

Mireia, és un muntatge.
Mira l'explicació:
http://www.youtube.com/watch?v=XI3jpagWWlI

Gerard Agudo ha dit...

M'ha encantat el post Dani.

C.E.T.I.N.A. ha dit...

D'això s'en diu ecologisme de cap de setmana.

Salu2

Ferran ha dit...

La veritat, post i comentaris m'han servit per "tranquil·litzar-me" una mica sobre els suposats efectes perniciosos de les antenes, així que merci per les explicacions!

Ramiro ha dit...

Curiosa charla por mail que has tenido; sorprende que usen mas o menos una logica tipo Monty Python, o mas menos "por que yo lo valgo". En todo caso brujeriaaaaaa!!!!

P.D. Para los que vengan de mimesacojea (como yo), si un centralista de madriz como yo puede leer en catalan, todos podemos.