dijous, 27 de novembre de 2008

Hi ha vida després del iPhone?

A aquestes alçades, dir que l’iPhone d’Apple ha suposat una tremenda revolució a l’hora d’entendre el dispositius mòbils és poc més que una obvietat. Ara bé, la vida continua després de cada revolució i el cas dels telèfons¿? mòbils (hauríem d’anar buscant una alternativa més escaient, per que l’iPhone va més enllà de ser un telèfon) no és una excepció.

Per mi la gran virtut de l’iPhone ha estat revolucionar el concepte d’usabilitat en aquesta mena d’aparells. Si llegiu fredament la llista de funcionalitats de l’iPhone potser no us semblarà especialment espectacular i fins hi tot hi trobareu a faltar algunes funcions com per exemple la vídeo trucada (en el fons qui carai utilitza la vídeo trucada?). Ara bé si heu tingut l’oportunitat de tenir-ne un al les mans entendreu el que vull dir amb revolucionar la manera de fer servir una eina tan coneguda per tots.

Sens dubte la principal revolució és la manera de “tocar” l’aparell. Apple a deixat el concepte “tecla” totalment antiquat amb la introducció de la pantalla tàctil. I acompanyant a aquesta nova interfície d’usuari trobem una bona programació que ens permet tenir disponibles càmera, navegador, telèfon, reproductor multimèdia amb un parell de copets de dit sobre la pantalla.

Si a aquesta revolució en la usabilitat i a un bon disseny de la programació del sistema operatiu li afegim la possibilitat de que tercers puguin desenvolupar ginys i plug-in de tota mena per a l’iPhone (des d’emuladors d’espases Jedi fins a eines que et permeten saber en temps real les bicis lliures en cada estació del Bicing) l’èxit està assegurat.

Dit tot això (tots els anti-apple ja teniu prou teca per rajar): I ara què? Tots acabarem amb un iPhone? No, es clar que no, però segurament tots acabarem amb un iPhone-like-phone d’aquí a pocs anys. Igual que tots hem substituït les pantalles de tub dels nostres ordinadors per TFTs, també acabarem substituint els nokia-like-phones (que ens agraden a Europa) i els Motorola-like-phones (als USA) per la següent generació de dispositius. I no estem parlant d’una variació espectacular de les funcionalitats dels aparell sinó simplement de la seva usabilitat.

Fins ara tots els intents de seguir l’estela de l’iPhone and navegat bastant. Moltes marques ho ha n intenta però no han estat capaces de fer pessigolles al líder. En pocs mesos però veurem un nou intent (de fet dos) per donar una queixalada a la “poma blanca”:

Vodafone i RIM (Blackberry): s’han aliat per atacar amb la BlackBerry Storm.
HTC i Google:
s’ha aliat per atacar amb l’HTC Touch HD.
Tots dos presenten un dispositiu prou sòlid a nivell de “moble”, de hardware (al menys en teoria, encara no he tingut oportunitat de provar-ne cap dels dos).

Ara bé, en quant a “l’anima” les estratègies són diferents: RIM segueix amb la seva estratègia d’“entorn tancat” a l’hora de permetre el desenvolupament de tercers mentre que HTC sembla que comença a oblidar el Windows Mobile i s’encamina cap a el sistema operatiu de Google, Android. De moment el touch HD surt almmercat amb Windows Mobile però sembla clar que tard o d’hora migraran cap al sistema de google.

Android és un sistema obert que permet a qualsevol desenvolupador crear aplicacions per al telèfon. Així que en quatre dies tindrem a un exercit de programadors frikis fent simuladors d’espases Jedi i altres xorrades per al HTC, però també desenes d’empreses solvents programant gadgets útils per a qualsevol telèfon que funcioni amb Android.

La guerra esta servida.

4 comentaris :

Mikel ha dit...

Doncs jo fa uns 3 mesos que tinc el puto i-phone i es l'error mes gran en telefonia que he fet en la meva vida. Quin desastre d'aparato...

blax ha dit...

mikel, va, et fare un favor. Et canvio l'iphone per un N95... ja se que surto perdent, però perque ets tu, eh!

Dani R. ha dit...

Oju Mikel! Que el blax aquest és un "espavilao", que no et doni gat per llebre.

Salut als dos!

Ps.: A disposar si necesiteu un intermediari que es quedi amb el 30%

Mikel ha dit...

no cal blax , si ara no tingues l'iphone em temo qeu tindria sindrome d'estocolm.