dilluns, 13 de juliol de 2009

Lo ves tonto... como si quieres puedes


Com que res no dura eternament havia d'arribar el dia en que el nou finançament esdevingués una realitat. I aquest dia ha arribat. En una tarda de diumenge i després d'unes imatges bastant ridícules d'equips econòmics treballant fins altes hores de la nit un dissabte (amb pizzero portant sopar inclòs).

Finalment tenim un model encara més rebuscat que l'anterior que augmenta la xifra que reben totes les parts perquè qui té realment la pasta ha decidit posar-hi 11.000 milions extres (que abans es gastava en.... ¿?).

Els que creguin en l'Espanya de les autonomies de segona (Euskadi i Navarra juguen una lliga apart) suposo que estran satisfets ja que l'Estat posa a disposició dels governs autonòmics molta més pasta i revisa els criteris de repartiment perque s'ajustim una mica més a la relitat.

Pels que l'Estat espanyol ens sembla "el timo de l'estampita" aquest nou model de finançament no és res més que una manera més elegant de fiscalitzar des de l'estat els nostres recusos financers.

Aquest és un model que fa corre de gust als PSCeros, agrada als d'Esquerra, emociona als d'Iniciativa i convenç a sindicats i patronals. Evidentment al PPC no li agrada (suposo que no ens acabaran d'explicar mai exactament per què però m'encanta sentir-los dir que Catalunya "necessita encara més") i a CiU li sembla il·legal (suposo que demà mateix estaran presentat denuncia al jutjat corresponent).

De totes aquestes reaccions m'agradaria destacar:

Que convenci a sindicats i sobretot patronal ens pot fer entendre que alguna cosa hem sortit guanyat. En cara que només sigui acabar amb el viacrucis de la negociació.
Que agradi a PSC i ICV ens deixa clar que el nou model els deu semblar més federalista que l'enterior.
Que agradi a Esquerra fa que definitivament el votant d'aquesta formació estigui més perdut que un pop en un garatge (si és que no ho estava prou ja de perdut). Vull creure que demà mateix es posaran a reclamar el concert econòmioc per Catalunya.
Que al PPC no li agradi per que es queda curt em deixa una mica descol·locat. Suposo que demà mateix Rajoy o Aguirre o Camps els desacreditaran i tot tornarà a la normalitat.
Que a CiU ni li agradi era d'esperar. Arà, que l'argument de bandera que agafin és que és il·legal i filosofiïn sobre el principi d'ordinalitat i proclamin que és un pacte "vergonyant", sembla tot plegat una mica fluix per qui aspira terure aquest pais de sota el "jou socialista".

En resum. Me n'alegro que s'hagin decidit d'una vegada a tancar aquest tema. Que el nou model seria millor que l'anterior en termes monetaris ja ho sabiem . Que ho sigui més o menys no és gaire trascendent des del meu punt de vista. El que falla és el model i no les xifres.

Mentre la Generelaitat sigui un organisme financiat per l'Estat espanyol i no pas pels ciutadans i empreses de Catalunya anirem de putu cul.

4 comentaris :

Puji ha dit...

Això és el que passa quan escrius un post en deu minuts, que fas un resum a tota hòstia i has de confiar que algú farà el desplegament oportú. Gràcies, Dani, per escriure exàctament el que penso.

Charlie Hi-Hat ha dit...

CiU fa molta pena des de que va perdre el poder. Però molta.

Ferran ha dit...

Una puntualització al Charlie: els partits a l'oposició, al nostre país, fan sempre molta pena; tots, sempre. Per desgràcia nostra, els que són al govern, també.

Que s'hagi acabat aquest culebrot patètic, després de dos anys llargs, és la millor notícia. Ai!

Babunski ha dit...

I el que em preocupa més, que els de Ciutadans hagin dit que el nou model de finançament compleix el 99% del seu programa.
Això no pot ser bo de cap manera!!!!