diumenge, 30 d’agost de 2009

Com de deformada mires la tele?


Cada vegada que rebem el catàleg del Mediamark tots dediquem una estoneta a veure com els tamanys de les televisions planes (i panoràmiques) segueixen augmentant i els seus preus segueixen baixant, per lamentar-nos a continuació, de que ens vam decidir a comprar-nos la nostra massa aviat.

Vaig llegir no fa massa que el 70% de les llars espanyoles tenen ja un televisor panoràmic (pla o de "cul"). Hom pensa que amb aquest número de televisors amb proporció 16:9 (panoràmic) al carrer les emissions ja deu fer dies que estan ajustades a aquesta realitat, no? Doncs res més lluny de la veritat.

Teniu una tele panoràmica (16:9)? Acostumeu a veure les imatges de la TDT ocupant tot l'alt i ample del monitor? Doncs esteu veien la realitat deformada. Només la F1 a TV3 i des de fa poc a la Sexta i els partits de futbol de TV3 i GolTV d'aquesta temporada són emissions 16:9. El TN? El veieu deformat. Les Tres Bessones? Els vostres fills les veuen deformades. Les motos de TVE, deformades, etc. Bé segurament ja ho sabíeu, però per si un cas us poso unes quantes imatges per fer-me més entenedor.

La majoria d'emissions televisives a Espanya (Digital+ inclòs) són en aquesta proporció:

Fig 1. Imatge 4:3

Si el vostre televisor és dels quadrats (4:3) tot OK, imatge i monitor coincideixen i tot es veurà proporcionat. La majoria de llars, però deuen estar veient això:

Fig 2. Imatge 4:3 estirada en un monitor 16:9

Això és el que passa quant els nostres moderns televisors panoràmics estiren les imatges 4:3 per omplir tota la pantalla panoràmica. Si el vostre televisor és guai potser fins-hi tot té diferents maneres de deformar la imatge de manera elegant (optima, 14:9, zoom, etc..). Si volem ser rigorosos amb la font original hauríem de veure el TN o el 3/24 així:

Fig. 3. Imatge 4:3 vista en un monitor 16:9 amb la proporció original

Però clar, això queda super cutre en un super pantallon de 42"... no li ensenyarem aquesta merda quan el sogre vingui a casa a veure la nostra nova adquisició, no? La majoria ens tirarem de cap a veure les imatges com a la figura 2.

El dia que les cadenes d'aquest país siguin una mica serioses començaran a emetre en 16:9 les 24h del dia i veurem les imatges en els nostres flamants televisors així:

Fig. 4. Imatge 16:9 vista en un monitor 16:9

Crec que amb un 70% de teles 16:9 a les cases ja tocaria fer el canvi, encara que l'altre 30% de la gent passes a veure el TN com si veiessin una peli de "Tarda de Western":

Fig. 5. Imatge 16:9 vista en un monitor 4:3 amb la proporció original

El més curiós de tot és que la majoria de material es produeix en format 16:9... la F1 es filma en 16:9, el futbol europeu, House, Lost i les n-mil sèries americanes. Les teles reben les imatges en panoràmic i les reescalen a 4:3 (afegint franges a d'alt i a baix a les sèries o eliminant informació dels laterals als esports [exemple]), per que després els nostres televisors les tornin a estirar i deformar.

Fig. 6. Fotograma de HOUSE emès per FOX a Espanya

Aquest fotograma té una proprció 4:3, així és com ho emeten FOX o Cuatro. La part "útil" de la imatge (considerem el logo de la cadena com a no útil) està filmada originalment en 16:9, però si volem veure la serie proporcionada en una tele panoràmica hauríem de veure aquest fotograma més dues barres negres verticals als costats. Total, HOUSE emmarcat amb un paspartú (passe-partout) negre super mono. L'alternativa? Fer zoom a la tele per omplir la pantalla a canvi de perdre qualitat.

País de pandereta.

5 comentaris :

silperse www.catalanet.cat ha dit...

Jo sóc un recén espectador d'una TV plana (16:9) (heredada) i em feia molta ràbia que la gent veiés a casa seva a la gent més gorda o estirada. Per això al adaptar-nos a la nova TV hem trobat un format intermig que ens permet la TV 14:9 (que no 16:9) amb dues franges estretes pels costats que no molestes i talla una mica per dalt i per baix (imperceptible). No età malament per veure les emisions en 4:3 i per les pelis (o House) posem el 16:9, és clar.

Puey ha dit...

Màxim lo de tarda de western :D

stratosergio ha dit...

Afortunadamente muchas teles panorámicas suelen tener un formato de visión un poco currado que permite ver la emisión 4:3 a pantalla completa, manteniendo el centro de la imagen original y deformando progresivamente hacia los lados de la pantalla. Eso sí, si te gusta el futbol, los movimientos rápidos de cámara pueden marearte.

Y sobre país de pandereta, algo más: si te compras la serie House (por seguir con tu ejemplo, aunque seguro pasa con todas), en el DVD viene en 4:3!! Vale que las cadenas sean un poco prehistóricas, pero incluso las distribuidoras de video son unas chapuzas...

Charlie Hi-Hat ha dit...

Això es nota moltíssim quan poses el TV3HD. Tots els presentadors i jugadors que tenies per rechonchos ara resulta que aquest estiu s'han aprimat 20kg.

Ferran ha dit...

Haha!, molt bò el comentari d'en Charlie :)

... i molt interessant el teu post. Reconec que no hi estic gens posat, en això dels 16:9, 4:3 i companyia. Vaja, que mai m'he pres la molèstia de fer proves de cap tipus. La teva explicació i els comentaris són molt pràctics.