dissabte, 24 d’octubre de 2009

Reagrupament: visionaris o xerrameques?

logo-nou He estant llegint per sobre la Ponència política de Reagrupament Independentista que la primera assemblea d’aquest nou partit va aprovar el passat dissabte. I em quedo amb el dubte de si aquesta gent suposarà una revolució per a la política del país o són un efecte gasosa més. Em semblen especialment interessants les idees de "regeneració democràtica" que plantegen.

Uns quants destacats de la seva ponència:

pàgina 8:

L’Estat espanyol, amb la monarquia constitucional, ha continuat concebent-se i actuant com a Estat unilingüístic i uninacional. La Casa Reial, l'exèrcit, el Congrés i el Senat, els Tribunals centrals, el Govern, la diplomàcia, la projecció internacional, la policia de fronteres i la majoria de representacions públiques responen a aquesta concepció. La Constitució espanyola estableix una llengua obligatòria –l'espanyola– a tot el territori estatal. Els mitjans de comunicació d'àmbit estatal utilitzen l'espanyol i fan invisible l'existència de les llengües diferents del castellà. L'Estat espanyol ha mantingut una atmosfera comunicacional homogènia de cultura i llengua espanyola.

En aquest medi homogeni, l’Estat espanyol reconeix l'existència d'altres llengües els parlants de les quals es concentren en algunes comunitats autònomes. Aquests parlants tenen dret a utilitzar la seva llengua i que l'administració els atengui en aquesta llengua. Però, a diferència de la llengua espanyola, el seu ús és voluntari i no pas obligatori, cosa que converteix els parlants en una minoria nacional.

pàgina 11:

1.6.c. Un procés sense pertorbacions econòmiques

Formar part de l'euro permet que Catalunya es proclami Estat de la Unió Europea sense pertorbacions econòmiques. El Conveni de Viena de 1978 estableix que els Estats successors d'un Estat previ passin ambdós a ser automàticament membres de les instàncies internacionals a les quals estava adscrit l'Estat escindit. L’Estat espanyol i l’Estat català continuarien formant part del mercat únic europeu, amb la mateixa moneda, i les relacions econòmiques continuarien igual. Les empreses catalanes podrien continuar venent i operant al mercat espanyol i les empreses espanyoles podrien fer el mateix a Catalunya.

pàgina 12:

2.2. El sistema electoral català i espanyol

En trenta anys d’autonomia, el Parlament de Catalunya no ha estat capaç de fer una llei electoral pròpia, i es regeix per l’espanyola. Aquesta llei electoral també està pensada, fonamentalment, a favor dels interessos de la governació dels propis partits, fins i tot posant-la per davant dels interessos de la governació del país. Les llistes tancades fan que els partits desenvolupin unes estructures molt jerarquitzades i endogàmiques, ja que finalment, des del punt de vista electoral, només compten uns pocs noms. Alhora, forcen una cultura de lleialtats dòcils i disciplinades que faciliten el seu govern intern i anul·len les possibles veus discordants o prou ambicioses com per competir amb els qui controlen el partit.

pàgina 12:

Propostes de regeneració democràtica:
- Sistema electoral basat en llistes obertes -així tothom pot saber a qui vota, i per tant demanar-li comptes si no fa bé la seva feina- i districtes electorals reduïts.
- Limitació de mandats -la dedicació a la política ha de ser transitòria, “persones que temporalment es dediquen a la política, no polítics professionals”.
- Limitació i publicitat dels sous de tots els càrrecs electes i membres del Govern, incloent-hi les dietes i les percepcions per pertànyer a consells d’administració d’empreses i consorcis públics.
- Control i transparència en la despesa, fent públic quines empreses i entitats són
les beneficiàries dels contractes, concursos i ajuts atorgats per l’Administració Pública.

3 comentaris :

Babunski ha dit...

Com a membre de Reagrupament et puc dir que farem el possible perquè sigui així. De ganes no ens en falten... d'ajuda força.

Edu Casabella ha dit...

Idem que Babunski, més et dic, et convido a la pròxima reunió de Reagrupament Mataró pq puguis comprovar la il.lusió i les ganes de tirar endavant un projecte seriós de convertir Catalunya en molt més que una autonomia

Albert B. i R. ha dit...

Com a reagrupat, tb asseguro que és faran tots els esforços possibles per a regenerar la vida democràtica d'aquest país. veig que hi ha moltes ganes de treballar i tirar endavant amb força aquest projecte.