diumenge, 30 d’agost de 2009

Com de deformada mires la tele?


Cada vegada que rebem el catàleg del Mediamark tots dediquem una estoneta a veure com els tamanys de les televisions planes (i panoràmiques) segueixen augmentant i els seus preus segueixen baixant, per lamentar-nos a continuació, de que ens vam decidir a comprar-nos la nostra massa aviat.

Vaig llegir no fa massa que el 70% de les llars espanyoles tenen ja un televisor panoràmic (pla o de "cul"). Hom pensa que amb aquest número de televisors amb proporció 16:9 (panoràmic) al carrer les emissions ja deu fer dies que estan ajustades a aquesta realitat, no? Doncs res més lluny de la veritat.

Teniu una tele panoràmica (16:9)? Acostumeu a veure les imatges de la TDT ocupant tot l'alt i ample del monitor? Doncs esteu veien la realitat deformada. Només la F1 a TV3 i des de fa poc a la Sexta i els partits de futbol de TV3 i GolTV d'aquesta temporada són emissions 16:9. El TN? El veieu deformat. Les Tres Bessones? Els vostres fills les veuen deformades. Les motos de TVE, deformades, etc. Bé segurament ja ho sabíeu, però per si un cas us poso unes quantes imatges per fer-me més entenedor.

La majoria d'emissions televisives a Espanya (Digital+ inclòs) són en aquesta proporció:

Fig 1. Imatge 4:3

Si el vostre televisor és dels quadrats (4:3) tot OK, imatge i monitor coincideixen i tot es veurà proporcionat. La majoria de llars, però deuen estar veient això:

Fig 2. Imatge 4:3 estirada en un monitor 16:9

Això és el que passa quant els nostres moderns televisors panoràmics estiren les imatges 4:3 per omplir tota la pantalla panoràmica. Si el vostre televisor és guai potser fins-hi tot té diferents maneres de deformar la imatge de manera elegant (optima, 14:9, zoom, etc..). Si volem ser rigorosos amb la font original hauríem de veure el TN o el 3/24 així:

Fig. 3. Imatge 4:3 vista en un monitor 16:9 amb la proporció original

Però clar, això queda super cutre en un super pantallon de 42"... no li ensenyarem aquesta merda quan el sogre vingui a casa a veure la nostra nova adquisició, no? La majoria ens tirarem de cap a veure les imatges com a la figura 2.

El dia que les cadenes d'aquest país siguin una mica serioses començaran a emetre en 16:9 les 24h del dia i veurem les imatges en els nostres flamants televisors així:

Fig. 4. Imatge 16:9 vista en un monitor 16:9

Crec que amb un 70% de teles 16:9 a les cases ja tocaria fer el canvi, encara que l'altre 30% de la gent passes a veure el TN com si veiessin una peli de "Tarda de Western":

Fig. 5. Imatge 16:9 vista en un monitor 4:3 amb la proporció original

El més curiós de tot és que la majoria de material es produeix en format 16:9... la F1 es filma en 16:9, el futbol europeu, House, Lost i les n-mil sèries americanes. Les teles reben les imatges en panoràmic i les reescalen a 4:3 (afegint franges a d'alt i a baix a les sèries o eliminant informació dels laterals als esports [exemple]), per que després els nostres televisors les tornin a estirar i deformar.

Fig. 6. Fotograma de HOUSE emès per FOX a Espanya

Aquest fotograma té una proprció 4:3, així és com ho emeten FOX o Cuatro. La part "útil" de la imatge (considerem el logo de la cadena com a no útil) està filmada originalment en 16:9, però si volem veure la serie proporcionada en una tele panoràmica hauríem de veure aquest fotograma més dues barres negres verticals als costats. Total, HOUSE emmarcat amb un paspartú (passe-partout) negre super mono. L'alternativa? Fer zoom a la tele per omplir la pantalla a canvi de perdre qualitat.

País de pandereta.

dijous, 27 d’agost de 2009

dimarts, 25 d’agost de 2009

El Barça 09/10 a la TDT

Una altra magnífica infografia que ens ajudarà a entendre el lio del futbol televisat:


En resum, per veure tots els partits del Barça a la lliga haurem de sintonitzar:
8 partits TV3 (o la Sexta, si sou "sextaris") els dissabtes a les 22:00. (GRATIS)
8 partits Canal+ els diumenges a les 21:00. (20,95€/mes)
22 partits C+Liga o GolTV els dissabtes a les 20:00 o diumenges a les 19:00. (15€/mes)

Total 38 partits (el Barça mai no anirà per PPV)
D'aquests 38 els que ja estan decidits són el Barça-Madrid (J12) que va per C+Liga/GolTV i el Madrid-Barça (J31) que va per TV3/La Sexta

En quant a la Champions de moment depèn del dia que juguin Sevilla i Atlético per saber si coincidiran o no amb el Barça. TV1 donarà el millor partit dels dimarts i TV3 el millor partit dels dimecres. Si el Barça no coincideix amb cap dels dos (amb el Madrid ja se sap que no coincideix) tots els partits es veuran gratis.

dilluns, 24 d’agost de 2009

Show me the money!

La CMT és l'organisme que regula el mercat de les telecos al nostre país. Aquest organisme té el saludable costum de redactar un informe trimestral amb les dades més rellevants del sector. Fullejant l'últim informe T1-09 hi ha hagut una dada que m'ha cridat l'atenció: ingressos totals per operador. "A bot pront" les dades són una mica estèrils (milions d'euros al trimestre), però si apliques un petit factor de conversió surten a flot uns números molt més entenedors.
Aquí teniu les dades de la CMT (clickeu per ampliar) amb dues columnes afegides per mi per veure els ingressos diaris i els ingressos per hora! Au! Si sou clients d'alguna d'aquestes companyies agafeu la propera factura i ploreu, si sou empleats d'alguna d'aquestes companyies (prrfff), agafeu la propera nòmina i foteu-vos un tret.

dimarts, 18 d’agost de 2009

24 hores climatitzats


La calor apreta aquests dies, suposo que més o menys com ho ha fet sempre per aquestes dates des de fa uns quants segles, però no deixo de sentir gent que es queixa amb declaracions del tipus: "l'any passat va fer calor, però lo d'aquest anys no ho havia vist mai!".

Ahir em vaig adonar que vaig viure les 24 hores del dia climatitzat clar, quant sortim al carrer la canícula ens descol·loca. Ens llevem amb la casa climatitzada per l'aire condicionat (el 36% de les llars catalanes tenien AC el 2008), vaig a la feina amb cotxe amb climatitzador, a l'oficina o hi ha AC o és impossible treballar (l'edifici és molt fashon però té el sostre de xapa), torno a casa amb el mateix cotxe amb que hi vaig (fer-ho d'una altra manera seria poc més que absurd) i a la tarda una volteta per un centre comercial climatitzat (gràcies deus del consumisme per permetre mausoleus com el Mataró Park per protegir-nos de la ira de Ra).

dijous, 13 d’agost de 2009

El timo de la ZPestampita (again)


El Ministre Corbacho ha anunciat a bombo i plateret mediàtic l'aprovació un ajut directe de 420 € durant 6 mesos pels aturats que es quedin sense subsidi d'atur. El pla té un presupost de 400.000.000 € (ho poso amb tots els zeros per que faci més patxoca). Ooohhhh... visca les polítiques socials!

Fem números?
400.000.000 € / 420 € / 6 mesos = 158.730 xecs anti-atur
És a dir que el pressupost aprovat arriba justet per complir la promesa amb 160.000 aturats.

Quants aturats hi ha a Espanya?
(dades del més de juny, font: INEM)

Aturats: 3.564.889
Beneficiaris de prestació contributiva: 1.593.181
Beneficiaris de subsidis i rendes d'inserció: 1.007.047
Sense subsidis: 964.661

Total que estem davant d'una nova presa de pel amplificada a la màxima potència. La pasta no arriba ni per cobrir el 16% dels aturats sense subsidi de cap mena.

Ja la podeu apuntar al costat de la Llei de Dependència i la Renda d'Emancipació per a Joves.

dimarts, 11 d’agost de 2009

Back Again


Ja tornem a estar al peu del canó. Després unes merescudíssimes vacances entre la Costa Brava i la meva ciutat (Les Santes no se las pot perdre cap mataroní que vulgui ser digne d'aquest gentilici il·lustre).

El temps passa però res no canvia: la política no ens porta ni endavant ni enredera (ni comen ni dejan comer), els coloms ja ens superen en número (aviat dominaran el món), la màfia basca continua posant bombes pels "puestos", l'aire condicionat de l'oficina continua funcionan com el cul, el món de l'esport torana a estar de dol per la mort d'un jove amb molt de futur (i al que els seus s'estimaven un munt), he deixat de ser president de la comunitat de propietaris, continuo sense decidir-me quin portatil comprar-me (any suggestions arround 600€), el país segueix en mans de funcionaris indocumentats (cada vegada que recordo que Saura és Conseller d'Interior del meu país se'm posen els pels de punta).

dijous, 6 d’agost de 2009

Descarrega joguines de la xarxaSou uns downloaders compulsius? Us descarregue tot el que us passa per davant dels nassos... música, pelis, sèries, etc? Doncs ara podeu ampliar el ventall descarregant-vos joguines i ninots. Com? Amb aquest parell de pàgines dedicades a la papiroflèxia però des d'una perspectiva molt peculiar.

CreativeCloseup amb models realment complexos.
Cubeecraft amb divertidíssimes figures per muntar sense pega ni paper adhesiu, baixa, imprimeix i gaudeix.

diumenge, 2 d’agost de 2009

Or negre

La Vanguardia d'avui (edició paper) publica un ineressant article sobre els contxes electrics i l'estat de la materia ("Coches enchufados al viento"). Explica quin és l'origen de l'energia electrica generada a Espanya i exposa que l'us de cotxes electric permetria aprofitar l'energia eòlica que no es consumeix (per exemple tota la que es genera durant la nit).

Un dels gràfics que apareixen a l'article em sembla especialment interessant: Costos totals d'un cotxe elèctric i un de convencional durant 12 anys.

Cotxe elèctric:
Preu del cotxe - 12.000€
Bateria - 7.000 €
Recarrega eléctrica - 2.000 €
TOTAL - 21.000 €

Convencional:
Preu del cotxe - 12.000€
Combustible (30.000 litres) - 30.000-35.000 €
TOTAL - 42.000 €

Espectacular la diferencia, no? Ara bé, creieu que els que s'estan embutxacant 35.000 € per cotxe i any estan disposats a que l'statu quo canviï gaire?