dimecres, 10 de febrer de 2010

Ara que parlem de vegueries

Un article interessant i simpàtic que he descobert a contrastant.net.

Les comarques de les províncies que no es pot dir que ho són

El dia 21 de juny, a les 8.10 h., dins de l'espai "El matí de Catalunya Ràdio", el meteoròleg del programa va dir el següent: "Possibilitat de ruixats a l'extrem nord de les comarques de Barcelona i també de Girona". "Les comarques de Barcelona" és una fórmula creada a la transició per no dir "la província de Barcelona". Ara bé, que no s'utilitzi el mot "província" per designar la realitat, no vol pas dir que no s'utilitzi allò a què aquest mot es refereix per interpretar-la. En efecte, "Barcelona" és un terme que s'ha emprat per designar dues coses diferents, una ciutat catalana i una província espanyola. Com que les comarques són unitats territorials i administratives més grans que les ciutats, hem de concloure que l'expressió "les comarques de Barcelona" vol dir "les comarques de la província de Barcelona" i no pas "les comarques de la ciutat de Barcelona". Una província pot contenir comarques, però una ciutat, no. Ara bé, encara que els periodistes emprin aquestes dues expressions com si fossin intercanviables, en realitat no ho són i la substitució automàtica d'una per l'altra pot alterar radicalment el sentit i fins i tot pot donar lloc a expressions o frases sense sentit. Això és el que passa amb l'expressió "Possibilitat de ruixats a l'extrem nord de les comarques de Barcelona". Les comarques de la província de Barcelona són el Barcelonès, el Maresme, el Baix Llobregat, el Garraf, l'Alt Penedès, l'Anoia, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, Osona, el Bages i el Berguedà. El nord de la província de Barcelona és la comarca del Berguedà. Per tant, el que l'home del temps de la ràdio vol dir és que potser cauran ruixats en punts del nord d'aquesta comarca, és a dir, a la zona de Sant Llorenç de Morunys i el Port del Compte, i a la zona de Castellar de N'Hug, Guardiola, Bagà i la Pobla de Lillet. Ara bé, si no sabem que quan el periodista o el meteoròleg diu "les comarques de Barcelona" vol dir "la província de Barcelona", el sentit de la informació donada és tot un altre. En aquest cas el que diu el meteoròleg és que hi ha possibilitat de ruixats a l'extrem nord de totes i cadascuna de les comarques que integren la província de Barcelona. En el primer cas -"ruixats al nord de la província de Barcelona"- diu que plourà al Berguedà i en l'altre -ruixats al nord de les comarques de Barcelona-, que plourà a totes les comarques de la província de Barcelona. Es tracta, doncs, d'una pràctica lingüística que altera el sentit d'allò que es vol dir i, en conseqüència, és una mala pràctica i s'ha d'evitar.

Si passem del terreny lingüístic a l'ideològic, aquesta pràctica s'explica per una incomoditat amb la realitat -la divisió provincial espanyola- i una incapacitat o manca de voluntat per canviar-la. Davant d'aquesta situació contradictòria, en comptes de modificar la realitat, s'opta per ocultar-la mitjançant un canvi de denominació.

Tractant-se d'una informació periodística i no pas d'una actuació política, hom es pot preguntar quin conflicte podria plantejar canviar el marc de referència provincial pel comarcal. ¿Passaria res si els periodistes i meteoròlegs de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió esborressin del seu mapa mental i de la seva pràctica professional les províncies espanyoles? Allò que impedeix que els periodistes i altres professionals facin aquest pas és el mateix que ha impedit que el facin els polítics: la por a la transgressió, que és al capdavall, la por a decidir.

2 comentaris :

Albert B. i R. ha dit...

Aquesta percepció tb forma part del centralisme barceloní que massa cops es pateix en aquest país.

Anònim ha dit...

Centralisme barceloní???
I tarragoní també. Ara veuen a Tarragona que desapareix la provincia, i comencen amb intensificar la pretensió de "Capital de Vegueria". Per cert, els del PP, encara es resisteixen, i proclamen la provincia.
Ja n'hi ha prou de centralismes. Per quan el repartiment del serveis centrals de la Gene, per tot el territori?.
Acabo d'examinar-me per lliure d'un trist mòdul de FP, i he hagut d'anar a Barcelona (Ciutat, eh!?)4 cops.
Vaig guanyar un lot de llibres en un programa de Catalunya Radio, i només feien repartiment a Barcelona (no se si ciutat o provincia). El cas, es que vaig haver d'anar a buscar-los a la Diagonal. Aixó en una radio, que sempre obre la boca en contra del centralisme espanyol.
Visca Catalunya (descentralitzada) lliure!