dilluns, 1 de febrer de 2010

ZP, jubila’t tu

jubilats

ZP&Company s’ha despenjat aquesta setmana amb un nou globus sonda/cortina de fum per fer veure que fan alguna cosa per governar Espanya. Han deixat caure la possibilitat de que l’edat de jubilació s’allargui dels 65 als 67 anys.

D’entrada partits i agents socials ja han dit que la idea de brillant no en té res. S'entén que la societat del benestar en la que vivim hauria de treballar per aconseguir reduir l’edat de jubilació i no pas allargar-la. En el fons ZP mareja la perdiu amb una política social a llarg termini (sistema de jubilacions) per fer veure que intenta resoldre la situació de crisi actual.

Però la cosa no acaba aquí. El tema té encara una doble trampa al darrera. Creieu que aquesta proposta va orientada a que els nois i noies que ara estan a la universitat treballin fins als 67 per pagar les pensions dels que ara en tenim 30 o 40? Això seria una política a llarg termini digna de un gran estadista. Qui sap com serà el món el 2050 (data en que es jubilarien els que ara tenen 27)! En temo que les intencions de ZP són una mica més “curt-terministes”

L’edat mitjana de jubilació a Espanya ronda els 62-63 anys. Això vol dir que la gent se sol jubilar un parell d’anys abans del previst per la llei i generalment no pas per decisió pròpia sinó per decisió del mercat laboral. Tots aquest jubilats no reben la prestació màxima a la que tindrien dret ja que opten a ella 2 anys abans de lo previst. En la majoria de casos segurament deu ser la opció menys dolenta, renunciar al percentatge corresponent a jubilar-se amb dos anys d’antelació deu ser millor que intentar buscar feina als 63.

Ara bé, què passa si allarguem l’edat de jubilació una parell d’anyets? Docs que aproximadament, el mercat laboral es comportarà de manera similar i la mitja d’edat de jubilació seguirà estant entorn als 62-63 anys, però ara aquesta edat estarà a 4-5 anys de distància de l’edat establerta. La gent que es jubili als 62 tindrà una pensió que rebrà una penalització corresponent a jubilar-se 5 anys abans del previst en lloc dels 3 actuals. I no estem parlant del joves de 27 anys que es jubilaran el 2050, no, no! Estem parlant dels que ara tenen 60 i es veuran obligats a jubilar-se d'aquí a un parell o tres d’anys.

Conseqüència, no estem davant d’una altra cosa que d’una reducció de les pensions encoberta. Brillant la política social de ZP, no?

2 comentaris :

Albert B. i R. ha dit...

Amb el dèficit en matèria de Seguretat Social que Catalunya pateix amb l'Estat espanyol podríem augmentar els pensions o no haver de prendre mesures tan animals com aquesta.

Babunski ha dit...

No m'imagino amb 70 anys donant classes a uns crios de l'ESO que en aquell temps ja estaran desmanegats del tot.