dimecres, 17 de novembre de 2010

Xarxa neutral #redneutral

red_neutral

Avui es debat al Senat espanyol una moció (text complert) per al que s’insta al govern a modificar la normativa espanyola en matèria de societat de la informació per tal de garantir el principi de neutralitat de la xarxa per part dels proveïdors de telecomunicacions que operen a Espanya.

Dit així del “tirón” pot sonar super-geek i podem creure que això només afecta a quatre fanàtics d’Internet, però res més lluny de la realitat. La cosa té molta “chicha” i el resultat d’aquest debat pot marcar l’evolució que Internet tingui a España. Al blog d’Enrique Dans podeu llegir el seguiment que està fent d’aquesta qüestió però si m’ho permeteu us faig un petit resum de què va aquesta història de la neutralitat.

En essència, el que suposaria perdre la neutralitat da la xarxa seria que Internet es convertiria en un sistema semblant a la televisió de pagament. A les xarxes de televisió existeixen serveis gratuïts i serveis de pagament i el que es més important, només els que tenen una llicencia poden emetre continguts través de la xarxa. És una xarxa tancada, prioritzada i unidireccional.

Al món de la televisió, si ets un fanàtic de la cuina i vols veure el “Canal Cocina” has de buscar l’operador de televisió de pagament que l’ofereix i abonar-t’hi. No pots triar l’operador que vulguis per que no tots inclouen aquest canal a les seves ofertes. En l’altre extrem, el creadors del “Canal Cocina” es veuen obligats a arribar a un acord amb alguna plataforma televisiva per poder fer-te arribar els seus continguts a casa teva. Per si sols no ho podrien fer…fins l’arribada d’Internet. Internet canvia aquest paradigma d’integració vertical dels continguts i les xarxes.

El creadors d’Ebay o Facebook o els autors de tots els blogs que hi ha per Internet no han agut d’arribar a cap acord amb cap operador de telecomunicacions per desenvolupar les seves idees. Senzillament han hagut de contractar un servei neutre de connexió a Internet i després, el que tu hi connectis és cosa teva. Imagineu per un moment que el vostre operador de telecomunicacions us digués que amb la tarifa plana que pagueu podeu navegar per la web, però no podeu pujar continguts a Youtube, que per poder pujar vídeos a Youtube heu de pagar un abonament especial. O pitjor, que el vostre operador arribés a un acord amb Hotmail, però no amb Gmail i que per tant  des de casa no poguéssiu accedir al correu que volguéssiu. O que el vostre operador arribés a un acord amb el Grup Godó per tal que la pàgina de La Vanguardia es carregues en un plis però que la pàgina de l’Avui, El Periodico i el Mundo triguessin una eternitat. O que La Sexta hagués de signar un contracte amb tots els operadors d’Internet del país per poder oferir la seva programació per Internet.

El món econòmic es desenvolupa cada vegada més a Internet i les temptacions de voler controlar qualsevol mitjà capaç de generar riquesa són cada vegada més grans.

Us deixo un vídeo prou entenedor sobre el tema: