dissabte, 30 de juliol de 2011

Com facebook ens pispa el telèfon

Si utilitzeu facebook des d'algun dispositiu mòbil (ipad, iphone, ipod, android o blackberry) estaria bé que féssiu una ullada a aquesta entrada per que potser esteu compartint l'agenda del vostre telèfon amb els senyors de facebook i no ho sabeu.

L'aplicació per a dispositus mòbils té una funcionalitat una mica perversa, la de sincronitzar els teus contactes de l'agenda del telèfon amb els teus amics de facebook:





















A priori a un li pot semblar que el que fa aquesta funcionalitat és completar la teva agenda amb la foto de contacte que els teus amics tinguin a facbook. És a dir, que hi ha una transferencia d'informació des de facebook CAP al teu telefon. Però la cosa no es queda aquí. Quan actives aquesta funcionalitat a l'aplicació del mòbil tots els teus contactes es transfereixen des del teu telèfon CAP als servidors de facebook per tal d'enllaçar-los amb els teus "amics" a la xarxa social. El resultat d'això és que a l'apartat d'Amics hi apareix una nova secció: Contactes o Phonebook. La podeu visitar aquí i tindrà una pinta així:


Si no teniu l'aplicació de facebook al mòbil o si tenint-la mai l'heu sincronitzat, a aquesta llista només apareixen els amics que voluntàriament hagin decidit compartir algun número de telèfon mitjançant l'apartat corresponent del perfil públic de facebook. Si l'aplicació del vostre mòbil s'ha sincronitzat alguna vegada aquesta llista serà molt més llarga i inclourà tots els vostres contactes. Els que no tinguin perfil a facebook apareixeran en negre i sense foto i els que sí en tinguin apareixeran perfectament enllaçats amb el típic color blau.

Aquest apartat del vostre perfil és privat i només vosaltres podeu veure'l.... bé, vosaltres i els "amos" de facebook. El que facebook pugui fer amb aquestes dades dependrà bàsicament d'ells i de la legislació dels EEUU.

En principi no és necessàriament un drama el que està passant aquí. No deixa de ser una còpia al núvol de la vostra agenda de contactes, però el fet de que darrera d'aquesta "copia de seguretat" hi hagi tot un procés d'identificació i relació amb altres usuaris de la xarxa social...mmmm. I sobretot, la principal crítica a aquest sistema és que l'aplicació mòbil no deixi ben clar, des del principi, què és el que farà amb les teves dades si actives l'opció de sincronitzar.

Com evitar-ho
Com esborrar la llista si no volem que facebook tingui una còpia de seguretat de la nostra agenda? Dos passos:

1. assegurar-nos que tenim desactivada l'opció de sincronitzar els contactes a l'aplicació facebook del nostre dispositiu mòbil.

2. clicant aquí i confirmant que volem esborrar la llista

Si fem això, la llista quedarà reduïda a només els amics de facebook que voluntàriament comparteixen algun telèfon al seu perfil. Alerta! Amb aquesta acció esborrem la llista de telèfons que NOSALTES haguem pogut pujar, però no ens garanteix en cap cas que alguna de les moltes persones a les que haguem donat el nostre telèfon alguna vegada no l'hagin pujat. De la mateixa manera que no tenim cap garantia de que cap persona que tingui el nostre telèfon personal no l'emmagatzemi en altres serveis de sincronització online d'agendes o que no el publiqui a doble pàgina a La Vanguardia de diumenge.

Sigueu curosos amb la vostra informació personal, però sobretot sigueu curosos amb el que feu amb la informació personal que altres persones us confien a vosaltres.

2 comentaris :

Puji ha dit...

Tot comprovat. No tinc el telèfon al perfil i no tinc activa la sincronització amb els contactes. Ara només espero que tothom que conec faci igual...

DooMMasteR ha dit...

La mare que els va matricular! jo sí que els tinc. Vaig a fer neteja ara mateix! Grrrr!
Gràcies per l'article!