dilluns, 17 d’octubre de 2011

El joc (pervers) del avals


El 20-N toca anar a votar per triar Diputados i Senadores, com cada quatre anys des de fa (només) trenta anys. Aquesta vegada però el legislador a volgut afegir un plus d'intringulis a la convocatòria i ha afegit un tràmit previ que les candidatures han de complir: cal que les candidatures sense representació prèvia al Congreso presentin l'aval del 0,1% del cens de la circumscripció electoral (província) per la que es presenten.

La norma presenta certa controvèrsia ja que és una barrera importantíssima per la lliure constitució de candidatures no majoritàries i per tant fa la nostra democràcia un pel menys democràtica. Per altra banda hom pot pensar que una certa barrera per evitar que grupuscles, candidatures fantasmes i partits opacs es presentin pot ser fins a cert punt útil. El problema de la mesura és que el legislador (com fa sovint) pren la mesura tard, malament i amb una mirada molt curta. 

La mesura pot tenir un esperit interessant, semblant al que tenen unes primaries o unes eleccions a varies voltes, però la implementació és (novament) un pedàs. I no necessàriament per que els partits petits siguin els principals perjudicats per la decisió presa pels partits majoritaris. Per descomptat que els partits molts, molt petits quedaran fora per que no aconseguiran els avals necessaris o només els aconseguiran el algunes províncies, però en qualsevol cas el resultat al final seria similar: les opcions d'aconseguir representació ja eren nul·les abans del sistema d'avals. Ara bé, pels partits no tant petits sense representació parlamentaria poden treure un rendiment positiu del procés de recollida d'avals. Suposarà una precampanya i un període de difusió de les seves idees que abans no existia i per tots aquells que aconsegueixin reunir els avals suposarà un símptoma clar de que el que proposen va en serio i que hi ha gent que els escolta i recolza.

El sistema electoral espanyol necessita una revisió urgent i el "parche" dels avals és força matusser, però com sempre hi ha gent que és capaç de treure profit de les crisis i les dificultats. Per això m'agradaria destacar i felicitar la feina de Pirates de Catalunya. Per obrir la seva eina de captació d'avals joavalo.org a tots els partits petits i sobretot per haver aconseguit els avals necessaris per presentar-se a tot el país (recompte d'avals: Barcelona 7122, Girona 662, Lleida 487 i Tarragona 855).

Fem un esforç de memòria visual i recordeu la taula amb les paperetes del vostre col·legi electoral a les passades eleccions amb desenes i desenes de candidatures i ara imagineu la potència que tindrà, per a Pirates de Catalunya trobar-se amb una taula on (segurament) només hi haurà les paperetes de PSC, CiU, PP, IC, ERC i les seves. si aneu a votar amb la intenció de no votar "els de sempre" cap a quina candidatura se us aniran els ulls?

El que us deia... un joc pervers.

4 comentaris :

Puji ha dit...

Ostres, Dani, molt ben vist. D'entrada jo també ho trobo antidemocràtic, matusser i improvisat, però no havia pensat en aquest nou enfoc que li dones.

Crec que hi ha algun partit més que ho ha aconseguit, i t'oblides que quan anem a votar no haurem d'aguantar la vergonya de veure les paperetes de Falange, per exemple.

Ferran ha dit...

En línia amb el que diu en Puji, és interessant la volta que li has donat a la situació. És veritat que els Pirates han hagut de fer un esforç gran per donar-se a conèixer, per fer-se veure, i amb això han matat dos perdals d'un tret.

Això no treu que el problema de fons, com apuntes, és de manca de qualitat democràtica. Els "grans" s'omplen la boca amb "la democràcia que entre tots ens hem donat" i blablabla, però el cert és que aquesta democràcia és prou feble com per consistir en unes eleccions un cop capa 4 anys, i 48 mesos perque els administradors facin i desfacin -amb els nostres diners, els de tot nosaltres- el que els surt dels pebrots.

No, això no és democràcia: això és una aixecada de camisa.

Santi Casas ha dit...

M'encanta veure que coincideixo amb gent que no conec ;)

Jo vaig escriure això el passat mes d'agost http://sntc.eu/3

Salut!

@santicasas

Gerard Agudo ha dit...

Ben vist Dani, gran post!