dimarts, 25 d’octubre de 2011

Comptats i avalats, short list

Avui han sortit publicades al BOE la llista e candidatures proclamades per les eleccions del 20N una vegada revisats els avals presentats. Aquesta es la llista de candidatures "premiades":


BGLT  PIRATES DE CATALUNYA (PIRATA.CAT)
BGLT  ESCONS EN BLANC (Eb)
BGLT  PLATAFORMA PER CATALUNYA (PxC)
BGLT  PARTIT ANIMALISTA CONTRA EL MALTRACTAMENT ANIMAL (PACMA)
BGLT  UNIÓN PROGRESO Y DEMOCRACIA (UPyD)
BGLT  ANTICAPITALISTES (ANTICAPITALISTES)
BGLT  UNIFICACIÓN COMUNISTA DE ESPAÑA (UCE)
BGLT  PARTIT DELS SOCIALISTES DE CATALUNYA (PSC-PSOE)
BGLT  ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA-CATALUNYA SÍ (ERC-RI.cat)
BGLT  PARTIDO POPULAR (PP)BGLT  CONVERGÈNCIA I UNIÓ (CiU)
BGLT  INIC. PER CAT. VERDS-ESQ. UNIDA i ALTER.: L’ESQUERRA PLURAL (ICV-EUiA)
xxLT  PARTIT COMUNISTA DEL POBLE DE CATALUNYA (PCPC)
x-xT  PARTIT REPUBLICÀ D’ESQUERRA-REPUBLICANS (PRE-R)
x-xT  HARTOS.ORG (HARTOS.ORG)
---L  PER UN MÓN MÉS JUST (PUM+J)

B, G, L, T: provincia on hi tenen candidatura
x: província on no han estat acceptats els avals
-: província on no s'havien presentat avals

Total que la província amb més candidatures serà Tarragona amb 15 llistes i la que menys paperetes tindrà seran Barcelona i Girona amb 12.

Fins a 11 candidatures extraparlamentàries han aconseguit els avals necessaris en almenys una província i fins a 12 partits han aconseguit tenir llista a les 4 províncies.

dilluns, 17 d’octubre de 2011

El joc (pervers) del avals


El 20-N toca anar a votar per triar Diputados i Senadores, com cada quatre anys des de fa (només) trenta anys. Aquesta vegada però el legislador a volgut afegir un plus d'intringulis a la convocatòria i ha afegit un tràmit previ que les candidatures han de complir: cal que les candidatures sense representació prèvia al Congreso presentin l'aval del 0,1% del cens de la circumscripció electoral (província) per la que es presenten.

La norma presenta certa controvèrsia ja que és una barrera importantíssima per la lliure constitució de candidatures no majoritàries i per tant fa la nostra democràcia un pel menys democràtica. Per altra banda hom pot pensar que una certa barrera per evitar que grupuscles, candidatures fantasmes i partits opacs es presentin pot ser fins a cert punt útil. El problema de la mesura és que el legislador (com fa sovint) pren la mesura tard, malament i amb una mirada molt curta. 

La mesura pot tenir un esperit interessant, semblant al que tenen unes primaries o unes eleccions a varies voltes, però la implementació és (novament) un pedàs. I no necessàriament per que els partits petits siguin els principals perjudicats per la decisió presa pels partits majoritaris. Per descomptat que els partits molts, molt petits quedaran fora per que no aconseguiran els avals necessaris o només els aconseguiran el algunes províncies, però en qualsevol cas el resultat al final seria similar: les opcions d'aconseguir representació ja eren nul·les abans del sistema d'avals. Ara bé, pels partits no tant petits sense representació parlamentaria poden treure un rendiment positiu del procés de recollida d'avals. Suposarà una precampanya i un període de difusió de les seves idees que abans no existia i per tots aquells que aconsegueixin reunir els avals suposarà un símptoma clar de que el que proposen va en serio i que hi ha gent que els escolta i recolza.

El sistema electoral espanyol necessita una revisió urgent i el "parche" dels avals és força matusser, però com sempre hi ha gent que és capaç de treure profit de les crisis i les dificultats. Per això m'agradaria destacar i felicitar la feina de Pirates de Catalunya. Per obrir la seva eina de captació d'avals joavalo.org a tots els partits petits i sobretot per haver aconseguit els avals necessaris per presentar-se a tot el país (recompte d'avals: Barcelona 7122, Girona 662, Lleida 487 i Tarragona 855).

Fem un esforç de memòria visual i recordeu la taula amb les paperetes del vostre col·legi electoral a les passades eleccions amb desenes i desenes de candidatures i ara imagineu la potència que tindrà, per a Pirates de Catalunya trobar-se amb una taula on (segurament) només hi haurà les paperetes de PSC, CiU, PP, IC, ERC i les seves. si aneu a votar amb la intenció de no votar "els de sempre" cap a quina candidatura se us aniran els ulls?

El que us deia... un joc pervers.