divendres, 25 de maig de 2012

El que els massmedia no ens ensenyen

No sóc gaire amant de les teories conspiranoiques i sóc dels que creu que l'explicació més senzilla per un fet concret acostuma a ser la més probable, però també és innegable la capacitat que tenen els mitjans de comunicació massius per matisar i ponderar el pes que té cada informació dins el flux d'informació que ens serveixen.

Us porto quatre exemples d'informacions/continguts que tot i tenir una rellevància, al meu entendre prou important, no sembla que tinguin una presència destacada als mitjans del nostre país.

El primer és un spot alternatiu de la ben intencionada però mal entesa "marató per la pobresa de TV3". Ens fa reflexionar sobre l'etern debat sobre la caritat. Cal? És efectiva? Condemna als pobres a perpetuar la seva condició?El segon vídeo és el discurs que la Plataforma d'Afectats per la Hipotecava dirigir als presents a l'acte d'entrega del Català de l'Any 2012 en ser guardonats amb el premi a la millor iniciativa solidaria. TV3 va retransmetre la gala però ho va fer en "fals directe" i comprimint la durada. Aquests discurs mai es va emetre.Un cas flagrant de "ponderació" de la informació al servei d'interessos no precisament periodístics em sembla la poca cobertura que els mitjans estan donant a la #caixarolada en alguns ciutadans estan portant a terme davant les oficines centrals de La Caixa com a protesta per la responsabilitat que les entitats financeres tenen de la crisi actual. No és una protesta massiva de tota la ciutadania, d'acord, però si em sembla prou significativa en el seu esperit i en el seu missatge com per que ens fes reflexionar més a tots. Per acabar un fantàstic documental sobre el drama de les participacions preferents de bancs i caixes que ha deixat a milers de persones sense estalvis i amb una sensació d'indefensió absoluta. El document es centra en el que han viscut els ciutadans d'un petit poble de Córdoba (Villanueva de Córdoba): "Mi dinero no es mio" de l'Alberto Almansa