dimecres, 26 de setembre de 2012

Voti, voti, voti


Des de que en tinc edat he estat cridat 20 vegades a les urnes:
  • 5 vegades per triar el Parlament de Catalunya
  • 3 vegades per triar el Parlament europeu
  • 5 vegades per triar el Congreso i el Senado
  • 5 vegades per triar els regidors del meu ajuntament
  • 1 referèndum sobre la constitució europea (sic)
  • 1 referèndum sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya
En cap de les 20 vegades no he tingut l'oportunitat de triar president (ni autonòmic, ni estatal, ni europeu) ni alcalde, de manera directa. La nostra democràcia indirecta funciona així. I les dues vegades que he estat cridat a referèndum han estat per prendre'm el pel. El procés de la Constitució europea va fer riure i la trinxada politico-judicial a l'estatut de Catalunya refrendat passarà a la història com a un dels grans moments del nostre país.

Però vet aquí que el 25 de novembre hem estat cridats de nou a les urnes i la convocatòria ve camuflada com a "Eleccions al Parlament de Catalunya (X legislatura)", però tots tenim en ment que no es tracta només de triar els 135 diputats d'un parlament autonòmic.

La desena legislatura del Parlament autonòmic i el 130è president de la Generalitat que en derivi marcaran un "abans i un després". La composició d'aquest parlament determinarà un futur immediat apassionant i sobretot, marcarà l'inici de la definició de com i què serà el nostre país a mig i llarg termini. Poca broma.

Us deixo un bon gràfic per que veieu com han funcionant les anteriors tries al Parlament (gràfic de higiniherrero.cat)


1 comentari :

stratosergio ha dit...

Esperemos que sea tal como debería ser: votación para escoger el camino a seguir, y que sigamos el camino que marquen las urnas.

Per tengo miedo a que el ideal se quede en un sueño, y por el camino nos quedemos únicamente con un President con una mayoría en el Parlament que le permita hacer cosas que (tal vez) no sean del agrado de muchos que el 25N le votarán.

En cualquier caso, es un momento único para poder pronunciarnos sobre cómo queremos que sea la Catalunya del futuro.