dilluns, 29 d’abril de 2013

Cançons per a un nebot #2 (especial bressol)

Aviat navegaràs un riu salvatge, amb tu navegarem plegats i els oceans cridaran el teu nom. Per que tu seràs la raó per començar-ho tot de nou


Heidi Talbot - Start It All Over Again

I'm the sea that surrounds you
the garden that grounds you
the sun and the wind and the rain
I am every season
you're every reason
to start it all over again
Soon you'll sail a wild river
we'll set sail together
and oceans will call out your name
and by stars you will follow
your hopes for tomorrow
and start it all over again
And if you stagger or stumble
if dreams start to crumble
I'll pick up the pieces of pain
I will cradle you cry with you
pray that you'll try to just
start it all over again
Who has eyes that can see
all the things you could be?
who has ears for the sweetest refrain?
may your heart sing forever
where the sea meets the river
and start it all over again

dimecres, 24 d’abril de 2013

Ignorants en almívar


El nou disc de Los Ignorantes es presenta "En Almíbar" però us asseguro que no és gens 'empalagós', ans al contrari, està farcit de lletres acides i ritmes frescos. Si no us vau animar a col·laborar en la seva producció via Verkami, el dia 4 teniu l'oportunitat d'escoltar-los a la presentació del disc al Clap.

dilluns, 22 d’abril de 2013

Tarifa plana d'electricitat

Ara que el debat sobre les elèctriques esta més obert que mai (qui les controla?, són abusives les tarifes?, hi ha realment competència?, etc) us proposo les següent reflexió: que tal si el sector elèctric es comportés com el sector de les telecos? 

Buah, diran alguns. "Vaja dos oligopolis has anat a comparar, a quin pitjor!". Pot ser sí que el sector telecos està proper a ser un oligopoli en certs aspectes, però quantes vegades heu migrat lliurement de companyia de telèfon/ADSL emportant-vos cada vegada algun benefici? Compareu-les amb les vegades que heu migrat de companyia elèctrica i quin benefici n'heu tret.

Deixeu-me centrar la reflexió en els incentius que tenen les companyies subministradores (elèctriques i telecos) en dos aspectes claus: inversió en infraestructura i abaratiment progressiu de les tarifes.

Quants models diferents de telefon heu tingut des de el vostre primer mòbil? Quantes vegades ha vingut la companyia elèctrica a actualitza-vos el comptador per un amb més prestacions? Recordeu les antigues xarxes 2G que nomes servien per trucar? Quina evolució ha sofert la xarxa elèctrica?. El preu del minut de trucada i dels SMS a anat baixant o pujant? I el del kWh?

Quina és la gran diferencia entre els dos sectors? El sector telecos ha deixat progressivament de vendre "minuts" a vendre serveis (tarifes planes i quotes mensuals), el sector elèctric continua venent l'energia a "pes", com més consumeixes més pagues. Què passaria si les elèctriques adoptessin un esquema basat en serveis semblant als operadors de telecomunicacions? Docs que segurament ens trobaríem amb esquemes de preus tant clars i eficients com aquests:
  • Pack bàsic: 29,95€ - enllumenat, frigorífic, rentadora i petits aparells (tele, ordinador)
  • Pack cuina: 39,95€  - bàsic+ forn, vitro i rentaplats
  • Pack calor: 49,95€ - bàsic + calentador aigua, calefacció
  • Pack complert: 59,95€ - casa elèctrica: tot
Amb aquest esquema de tarifes planes l'eficiència de la xarxa elèctrica és bàsica per que no hi hagi malbaratament. Els incentius per que les cases estiguin ben aïllades, els comptadors de la llum estiguin ben calibrats i els electrodomestics siguin eficiens són máxims.

Us imagineu a tot el sector elèctric pressionant al sector de la construcció per que les edificacions es facin amb criteris d'eficiència energètica? Les plaques solars començarien a inundar els nostres terrats, les finestres tancarien a la perfecció i les parets de "paper de fumar" passarien a la història. El lobby elèctric aconseguiria en un plis que els electrodomèstics per sota de l'eficiència B+ estiguessin prohibits, que els aparells en standby consumissin 0, que les bombetes LED les regalessin als paquets de galetes, etc..

I el que és més important, canviar de companyia elèctrica seria tan clar i fàcil com canviar de calces o de companyia de telefon. Un descompte del 10% o una nova tarifa innovadora faria que molta gent canviés de companyia i obligaria a la resta a reaccionar en el mateix sentit.

Els incentius, sempre els incentius. Ara una casa mal aïllada o un frigorífic atrotinat és or per a les companyies elèctriques. Com pitjor, millor.


dijous, 18 d’abril de 2013

Cançons per a un nebot #1

Per una germana que esdevindrà mare, per a un bon amic que esdevindrà pare i sobretot per a un bocí de, diga-li energia, diga-li cigronet que esdevindrà el centre del món.

"Fathers, be good to your daughters
Daughters will love like you do
Girls become lovers who turn into mothers
So mothers, be good to your daughters too"