dijous, 12 de desembre de 2013

Com comptem els vots de la doble pregunta?

Una vegada superat l'impacte de la formulació de La Pregunta apareix el gran dubte: com comptem els vots? Intento explicar com podria ser la manera més simple (la formula final caldrà fixar-la al reglament del referèndum).

Considerem que 100 persones exerceixen el seu dret a vot. Si d'entrada són majoria els que contesten NO a la primera pregunta ja no hi ha res més a comptar. Game Over.

Ara bé, les enquestes més o menys diuen que només un 30% dels catalans estan satisfets amb la organització territorial actual. Per tant suposem que el 70% votaria pel canvi. SÍ a la primera pregunta, 70 vots.


Aquestes 70 persones contesten a la segona pregunta. Per que la victòria sigui per la independència cal esperar que 51 persones votin SÍ-SÍ. En aquest cas tindríem:
  • 19% federalisme
  • 30% unionisme
  • 51% independència

Fet així és irrellevant que la consulta es faci en dues preguntes. Amb una sola pregunta també haguéssim necessitat 51 vots favorables per aconseguir la majoria absoluta. El dubte que ens queda és què haguessin fet els 19 federalistes en cas de pregunta única? Quants s'haguessin decantat pel SÍ o pel NO?

Aquesta doble pregunta obliga als independentistes a contestar dues vegades SÍ (de manera un pel redundant) però per altra banda divideix els no-indepes en dos grups. Suposem un resultat més equilibrat: primera pregunta igual, 70-30. Volem canvi. Segona pregunta, 38-32 que seria un 55%-45% sobre els 70 vots.
  • 32% federalisme
  • 30% unionisme
  • 38% independentisme

Ara tenim 38 indepes contra 62 no-indepes, però aquests 62 no són un bloc, han votat radicalment diferent a la primera pregunta! Els 38 indepes són la opció més votada i tot i no ser majoria, poden defensar una postura comú. Mentrestant la majoria esta dividida entre dues opcions confrontades i perdedores.