dilluns, 13 de gener de 2014

Raspberry Pi dins una Livebox

[alerta de post friki]

No sé si haureu sentit a parlar de la Raspberry Pi alguna vegada però la veritat es que cada vegada s'està popularitzant més aquest prodigi de la tecnologia moderna. Per dir-ho fàcil, es tracta d'un mini ordinadoret de baix cost dissenyat originalment amb propòsits acadèmics i docents però que ha triomfat en molts més àmbits. En particular jo en tinc un configurat com a Centre Multimèdia a casa.


El giny en si es ven tal i com el veieu a la foto, pelat. Sense carcassa, ni teclat, ni disc dur i després d'uns mesos fent-lo funcionar dins d'una petita capseta blava ha arribat el moment de posar tota la potència de la Raspberry dins un "contenidor" més adequat. La idea d'aquest projecte era encabir en un únic "volum" tot el que cal per fer funcionar la Raspberry com a Media Center:

  • La pròpia Raspberry Pi
  • Un hub USB
  • Un disc dur de 2,5"
  • Els connectors necessaris (ethernet, HDMI)
  • Alimentació (amb un interruptor, ja que la Rasp no en porta)

Buscant, buscant vaig adonar-me que el router ADSL de la companyia Orange, el conegut Livebox, tenia una mida ideal pels meus propòsits. Aquí teniu el procés:

Primer de tot calia prendre mides de quin espai ocuparia cada element i quins forats de la Livebox es podrien reaprofitar. La pròpia Raspberry i el hub USB són els elements més grans:

 
El disc dur anirà caragolat a la tapa superior de la Livebox aprofitant els forats de ventilació:


Com que la Livebox porta ja fets una pila de forats anem a intentar a profitar-los:


Col·loquem un interruptor aprofitat d'un altre aparell (Repara, Reutilitza, Recicla) que ens servirà per engegar/parar el hub, el disc i la Raspberry.


Col·loquem un adaptador ethernet femella-femella per la connexió a la xarxa.


I aprofitem el forat més gran per poder accedir als ports USB del hub.

Aquí teniu els tres elements sense les connexions a la Raspberry:


I aquí una idea de com aniran connectats (els cables utilitzats han estats refets a mida aprofitant cables vells acumulats pels calaixos de casa):


Encara ens falta portar un dels connectors de la Raspberry fins a l'exterior de la caixa, l'HDMI. Aquest es bastant complicat fer-te'l a mida ja que porta una pila de petits cables així que cal buscar el més curt possible a ebay. No ha quedat tot l'elegant que es podria desitjar però suficientment ferm per complir la seva funció:


En aquest punt, la capça ja no sembla tant gran. Els cables ocupen molt d'espai i no és fàcil fer-los passar per on tu voldries:


Com hem explicat abans la Raspberry no porta un botó de on/off. El hub USB tampoc i com que no ens agrada deixar els aparells electrònics encesos tot el dia, ni que sigui en stand by farem el següent muntatge:

Conectarem l'alimentador del hub a la corrent de cassa i portarem aquest alimentador fins a un connector femella (aprofitem el foradet de "reset" de la Livebox per col·locar-lo):


El connector femella el soldarem adequadament a l'interruptor i a un tros de cable amb un connector mascle que portarem fins al hub:Ara podem connectar i desconnectar l'energia del hub. Com que utilitzarem el hub per alimentar el disc dur i la pròpia Raspberry l'interruptor apagarà i encendrà tots els elements de la caixa.

Aquí teniu tots els elements connectats a punt per tancar:


I aquí el resultat final. Faltaria potser substituir els logos i indicadors originals de la Livebox per uns fets a propòsit de la nova funcionalitat de la caixa.


 

2 comentaris :

stratosergio ha dit...

Muy bien, si señor. Viva el DiY!

Nyenyo ha dit...

Quan ho produiras en cadena? Es per encarregar-te'n un. Pot ser amb la caixa negra? Combina millor amb els mobles de casa ;)