dimarts, 21 d’octubre de 2014

Qui va parir els múltiplex!

Aquí va un PoD (Post on Demand) a resposta a un tuit de l'@OscarJulia tot esperant el seu apunt anual sobre el canvi d'hora.

Sembla que aquest diumenge, tot i la dispersió de les informacions, caldrà resintonitzar novament els receptors de TDT. I per què? O millor, i per què un altre cop? Doncs ja ho havíem comentat en algun post anterior però recapitularem pels més mandrosos.

El dividend digital

L'espai que ocupen les ones de TDT entra en conflicte amb l'espai assignat per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) als operadors de telefonia per l'expansió del 4G. Els operadors ja fa anys que van pagar una morterada per poder utilitzar aquest espai i a 31 de desembre s'acaba el plaç per alliberar aquest espai. Si no s'allibera el operadors tindran dret a reclamar indemnitzacions a l'Estat. 


Els canals de la TDT que ocupen la zona rallada han de reubicar-se en l'espai lliure de color verd per que el 4G (blau) ocupi el lloc reservat. Així que aquest diumenge moltes cadenes de TV comencen a emetre pel nou "forat" assignat per anar avançant l'apagada dels canals prohibits a partir del dia 31. El més probable però és que es quedin emetent pels dos llocs, l'actual (a extingir) i el nou, per tal de no perdre audiència i permetre que tothom vagi fent el canvi. On està el lio? Doncs que diumenge tindreu molts canals duplicats i no sabreu quin és el que morirà el dia 31 i quin el que es mantindrà.

I quins són els canals que han de marxar de la banda del 4G?
  • Múltiplex 61: TV3, Super33/33, 324, Esport3
  • Múltiplex 64: La1, La2, 24h, Clan
  • Múltiplex 67: Cuatro, Divinity, Energy, la Sexta, GolTV
  • Múltiplex 68: Telecinco, FDF, Boing, Disney Channel, Paramount Channel
  • Múltiplex 69: Antena3, Neox, Nova, Discovery MAX
I on aniran a parar? Doncs pels privats no està molt clar per que ara comença el joc de les cadires entre els forats que té assignat cada operador (Mediaset, Atresmedia, etc) i el lloc on els interessi col·locar cada canal (no tots els múltiplex tenen la mateixa cobertura nacional).

Per RTVE sembla que la solució serà encabir-ho en menys espai (ja que perden 1/3 d'un múltiplex).

La gent de mundoplus.tv en fa una aproximació que jo crec que pot ser bastant propera al que al final quedarà per als canals espanyols [aquí].

I a casa nostra?

Els múltiplex de TV3

La CCMA gestiona actualment 3 múltiplex (un més que la majoria de CCAA). Dos els utilitza per emetre els canals públics i el tercer està cedit en mode de concessió a EDC (grop Godó). El Gobierno ja ha resolt que 3 no pot ser per que no està alineat amb el café para todos [article a l'Ara]. Totes les CCAA perdran un múltiplex a causa del dividendo digital i les al·legacions de la Generalitat per fer una excepció amb Catalunya donat la seva extensa oferta audiovisual no han prosperat.

Total que TVC té fins a finals d'any per trobar una solució per encabir els seus canals: o bé comprimir-los tots en un sol múltiplex (4 canals SD + 1 HD) o bé negociar amb Godó per reorganitzar els dos múltiplex que queden en una combinació públic/privat. En aquest últim cas la cosa podria quedar així, al menys fins que el Parlament tingui plena sobirania sobre l'espectre radioelèctric català:


I cal trucar a l'antenista?

Doncs aquí tenim la segona part del lio. El meu consell? Llegiu aquest post al que feia referència i aneu veient-les venir. Si el 2015 us falten canals que us interessen truqueu a l'antenista si no trobeu res a faltar aquí pau i després glòria.