dissabte, 6 de desembre de 2014

Per què els canals de TV3 es veuen tant malament? #tdtfail

Ja he escoltat a diferents llocs gent queixant-se que des de fa uns dies hi ha canals de TVC que es veuen molt pitjor que fa mesos enrere. Des d'aquest humil Espai D intentarem explicar què ha passat.

Com sabeu a finals d'any hi ha un espai radioelèctric que ara es dedica a la TDT que cal alliberar per que s'utilitzi per a la telefonia 4G. Per això el passat novembre moltes emissions van començar a reorganitzar els seus canals per tal de deixar-los llestos per l'apagada de final d'any. Bàsicament del que es tracta es de reubicar les emissions en freqüències per sota del canal 60. Per això el Ministeri ha repartit espais nous que queden per sota del canal 60 entre tots aquells operadors que emetien en la zona que ocuparà el 4G.

Què ha passat amb els canals del la Corporació? Doncs que dins de nyap de la TDT el cas de TVC és un doble nyap. El més habitual és que les comunitats autònomes tinguin assignades un mútiplex per a les seves emissions, algunes excepcionalment en tenen assignats 2 i TVC..., bé, utilitza 3 mútiplex (les raons ja les comentarem en un altre moment... Montilla, reciprocitat amb Balears i València, etc..). En la reorganització que ha fet el Ministerio ja ha quedat clar que a TVC no li poden correspondre 3 mútiplex, es quedarà només amb dos.

Dels 3 mútiplex gestionats actualment per la CCMA a més a més un està rellogat al grup Godó.


Així és com ho vèiem abans dels moviments del novembre passat, cada emissió ocupa una quarta pert de l'espai del mútiplex (les freqüències corresponen a la zona del Maresme). Si us hi fixeu el paquet on va l'Esport3 (mux 61) és dels problemàtics, dels que estan per sobre del 60 i per tant caldrà apagar-lo. Per tal d'adaptar-se a l'apagada, TVC ha organitzat els seus canals de la següent manera:


Han deixat el mux 61 com estava i al 44 (que és el que quedarà viu) hi han posat totes les emissions de TVC (ràdios incloses). A més a més li han donat un gran espai al canal HD cosa que ha fet que la resta de canals es vegin perjudicats en la seva qualitat d'imatge. I això ens porta al títol del post.

Si esteu veient Esport3 o el 3/24 per la freqüència a extingir no haureu notat diferències, però si heu fet els deures i heu resintonitzat i triat les versions definitives (mux 44) estareu veient unes emissions d'Esport3, 3/24 i Super3-C33 molt perjudicades. Als dibuixos o les noticies no es nota gaire però a les emissions esportives i als documentals el perjudici és dramàtic. Hi ha alternatives tècniques per tal de minimitzar el perjudici dels canals no HD tot sacrificant una mica la qualitat del canal HD. De fet és el que fan les privades espanyoles que encabeixen en un sol mux 2 canals "HD" més 4 SD. 

Per què TVC ha reduït tant l'espai dels 4 canals SD? Ho desconec. Potser per fer pressió (no hi veig gaire futur a la pressió) o potser per que ho considera una situació transitòria a l'espera d'apagar la versió SD de TV3 (mig termini) o recuperar algun espai al mux llogat al grup Godó (curt termini). El Grup Godó té rellogat l'espai al FC Barcelona per emetre BarçaTV i a Best Option Media per emetre el canal BOM, així que potser podriem veure la desaparició de RAC105 a la tele per deixar espai algun canal de TVC (pagant al Grup Godó, clar).