dimarts, 15 de juliol de 2014

El WiFi no va - enginyeria per a no enginyers

Aquí teniu un altre post d'aquells en el que aquest humil enginyer us intenta explicar quelcom que li han preguntat una pila de vegades. 

Amb l'extensió de l'ús de dispositius mòbils (smartphones  i tauletes) a dins de casa, cada vegada fem un ús més intens de la connexió WiFi que ens ofereix el nostre router d'internet. A la que arribem a casa connectem el mòbil a la wifi per que no ens consumeixi la tarifa de dades que tenim contractada amb l'operador. A més hi tenim connectada la tauleta i segurament el portàtil. 

Aquest escenari fa que la nostra porta a internet, avui en dia, sigui la xarxa wifi de casa. I quina és la nostra reacció quan de sobte no podem veure l'últim vídeo de "gossets llepant-li la cara a un bebè supermono que riu sense parar" des del nostre mòbil? 

- No es veu el vídeo, el wifi no va! Ens hem quedat sense internet! Maleït Oranvodafojazzvistar!

En la mateixa frase hem introduït (i barrejat) quatre elements diferents dels molts que ens permeten arribar des del mòbil fins a YouTube: la xarxa wifi, el servei de l'operador fix, "internet" i el servei de vídeos de Google. Què pot estar passant i sobre tot, per què aquesta frase és "enginyerilment" una empanada?

Posem un dibuix (tot confiant en la meva reputació com a telecos no es vegi afectada per la meva incapacitat com a il·lustrador). Cliqueu per fer-la més gran:


En aquesta obra pictòrica he intentat representar els camins que segueix la informació que cal transmetre per tal que un vídeo emmagatzemat a un servidor d'una seu de Google a Califòrnia arribi a un telèfon mòbil a casa vostra. 

Primer, el WiFi: es tracta d'un estàndard de comunicacions per a xarxes locals. Remarco lo de locals per que el WiFi no va més enllà de casa vostra. El WiFi és la xarxa que permet que el vostre mòbil parli amb el vostre router, res més. Desconnecteu el router de la línia telefònica i el WiFi seguirà fent la mateixa feina, doneu-vos de baixa del servei d'ADSL i el Wifi seguirà funcionant a la perfecció: seguirà comunicant entre ells els equips connectats a la xarxa local de casa vostra, no arribareu a YouTube, però no serà culpa del WiFi. El vostre operador no controla si el wifi de casa funciona o no, no té manera de verificar el seu funcionament (més enllà de preguntar-vos: "se enciende la luz del Guifis, mi amol?").

L'ADSL: un altre estàndard de comunicacions, en aquest cas de transmissió de dades sobre línies telefòniques de coure tradicionals. L'ADSL comunica el vostre router amb la central telefònica del vostre barri a través del cable telefònic. Sobre l'ADSL el vostre operador hi "munta" diferents serveis: l'accés a internet, la veu (veu sobre IP), serveis de televisió (Imagenio, OrangeTV, etc..). Aquest servei sí que depèn del vostre operador. Si l'ADSL falla, casa vostra queda aïllada i la xarxa WiFi no por progressar cap a YouTube.

I a partir d'aquí comença la velocitat de vertigen: el vostre operador de serveis d'internet (ISP) recull totes les dades de tots els ADSL de tots els seus abonats a les centrals telefòniques. Mitjançant connexions d'alta velocitat recull les dades de totes les centrals d'una província en un node intermitg i mitjançant connexions de fibra de la bona recull tot el tràfic del país en dos o tres nodes centrals. A partir d'aquí ja estem a l'autèntica INTERNET, la xarxa de xarxes. Com que en el nostre cas volem arribar a YouTube, el nostre operador enviarà les dades a través del seu proveïdor d'interconnexió (peering) que tingui contractat per travessar l'atlàntic via cable submarí. Una vegada arribats a USA seguirem per diferents xarxes fins a Google, demanarem el vídeo i farem el camí de tornada fins a casa... en pocs segons ... si tot a funcionant bé.

Per tant en tot aquest procés el WiFi és el camí més curt i senzill de tots els que farem servir. No implica més que a dos dispositius i uns quants metres de distància. Curiosament és un dels punts que més sovint falla, precisament per que no hi ha ningú responsable dels seu funcionament. Hi ha mil mecanismes (i molta pasta en joc) que garanteixen que el cable submarí no falli mai, però el WiFi és com la bombeta de la nevera de casa vostra, pot estar apagada i tot hi això la nevera refreda, Fecsa no té cap incidència al barri i Vandellòs segueix generant megawatts per un tub:

- La nevera està a les fosques, no tenim electricitat! Segur que Vandellòs a explotat, maleïda Fecsa! 

M'ha quedat una mica llarg però espero haver-vos aclarit el tema una mica ;-)