dissabte, 6 de desembre de 2014

Per què els canals de TV3 es veuen tant malament? #tdtfail

Ja he escoltat a diferents llocs gent queixant-se que des de fa uns dies hi ha canals de TVC que es veuen molt pitjor que fa mesos enrere. Des d'aquest humil Espai D intentarem explicar què ha passat.

Com sabeu a finals d'any hi ha un espai radioelèctric que ara es dedica a la TDT que cal alliberar per que s'utilitzi per a la telefonia 4G. Per això el passat novembre moltes emissions van començar a reorganitzar els seus canals per tal de deixar-los llestos per l'apagada de final d'any. Bàsicament del que es tracta es de reubicar les emissions en freqüències per sota del canal 60. Per això el Ministeri ha repartit espais nous que queden per sota del canal 60 entre tots aquells operadors que emetien en la zona que ocuparà el 4G.

Què ha passat amb els canals del la Corporació? Doncs que dins de nyap de la TDT el cas de TVC és un doble nyap. El més habitual és que les comunitats autònomes tinguin assignades un mútiplex per a les seves emissions, algunes excepcionalment en tenen assignats 2 i TVC..., bé, utilitza 3 mútiplex (les raons ja les comentarem en un altre moment... Montilla, reciprocitat amb Balears i València, etc..). En la reorganització que ha fet el Ministerio ja ha quedat clar que a TVC no li poden correspondre 3 mútiplex, es quedarà només amb dos.

Dels 3 mútiplex gestionats actualment per la CCMA a més a més un està rellogat al grup Godó.


Així és com ho vèiem abans dels moviments del novembre passat, cada emissió ocupa una quarta pert de l'espai del mútiplex (les freqüències corresponen a la zona del Maresme). Si us hi fixeu el paquet on va l'Esport3 (mux 61) és dels problemàtics, dels que estan per sobre del 60 i per tant caldrà apagar-lo. Per tal d'adaptar-se a l'apagada, TVC ha organitzat els seus canals de la següent manera:


Han deixat el mux 61 com estava i al 44 (que és el que quedarà viu) hi han posat totes les emissions de TVC (ràdios incloses). A més a més li han donat un gran espai al canal HD cosa que ha fet que la resta de canals es vegin perjudicats en la seva qualitat d'imatge. I això ens porta al títol del post.

Si esteu veient Esport3 o el 3/24 per la freqüència a extingir no haureu notat diferències, però si heu fet els deures i heu resintonitzat i triat les versions definitives (mux 44) estareu veient unes emissions d'Esport3, 3/24 i Super3-C33 molt perjudicades. Als dibuixos o les noticies no es nota gaire però a les emissions esportives i als documentals el perjudici és dramàtic. Hi ha alternatives tècniques per tal de minimitzar el perjudici dels canals no HD tot sacrificant una mica la qualitat del canal HD. De fet és el que fan les privades espanyoles que encabeixen en un sol mux 2 canals "HD" més 4 SD. 

Per què TVC ha reduït tant l'espai dels 4 canals SD? Ho desconec. Potser per fer pressió (no hi veig gaire futur a la pressió) o potser per que ho considera una situació transitòria a l'espera d'apagar la versió SD de TV3 (mig termini) o recuperar algun espai al mux llogat al grup Godó (curt termini). El Grup Godó té rellogat l'espai al FC Barcelona per emetre BarçaTV i a Best Option Media per emetre el canal BOM, així que potser podriem veure la desaparició de RAC105 a la tele per deixar espai algun canal de TVC (pagant al Grup Godó, clar).

dijous, 4 de desembre de 2014

En mans dels federalistes

Potser que comencem també des de l'Espai D a donar-li voltes als números de cara a les properes eleccions, no?

Deixarem de moment el tema de si llista unitària, llistes múltiples coordinades o alters invents. Centrem-nos en una part del pastís de la que se'n parla poc i que a mi em sembla rellevant: els votans que no estan ni en el SÍ convençut ni en el NO negacionista i immobilista, aquells que no abracen la independència d'entrada com a solució però que reclamen algun tipus de solució a l'encaix CAT-ESP. Els anomenarem federalistes o votants del Sí-No i englobarien molts votants del PSC, d'ICV i molts potencials votants de Podem*.

Anem a pams, com tenim ara mateix el Parlament (escollit el 25N de 2012)?

I si agrupem els diputats en l'eix sobiranista?

Haig de reconèixer que no he sabut què fer amb els diputats d'Unió (15). Conceptualment els col·locaria amb els federalistes però van arribar al Parlament en una llista conjunta amb CDC. Posem-nos en el cas més desfavorable i posem-los tots 15 al grup federalista.

El grup majoritari és el del Sí, però la majoria no és absoluta i molt menys qualificada d'aquí les gran dificultats de poder considerar ara mateix que el sí tingui un mandat democràtic clar. Per això es plantegen unes noves eleccions.

I on està la clau, per mi, de que el proper Parlament tingui legitimitat per defensar el Sí a Madrid, a Brussel·les, a Washington i a la Xina Popular? Doncs en el formatget federalista. Els votants del grup del Sí ho seguiran sent ja hi hagi una, dues o tres llistes, els votants actuals del no és molt difícil que es moguin a cap altre lloc, però dels del "no, però alguna cosa s'ha de fer" poden prendre múltiples camins.

Poden continuar tenint fe en els mateixos partits que van votar al 2012 (PSC, ICV o UDC), tot esperant un triomf del PSOE a Espanya i apostar per una reforma profunda del Reino d'España. Poden apostar per la revolució des de fora del sistema a través de Podem i per tant decantar-se per aquesta formació ja des del Parlament tot esperant les generals. O... poden veure l'estratègia de voler canviar Espanya esgotada, tal i com ja hem vist els independentistes i abandonar el SíNo cap al SíSí.

Per mi, la magnitud d'aquest transvasament serà la clau. I vist la mida dels formatges no importa que el grup del No creixi, mentre que el del Sí també ho faci. És a dir, que C's millori resultats no és tan greu com que Podem es col·loqui com a primera força federal amb 14-16 diputats.

Veiem-ho. Cas 1: Millora el Sí, però triomfa l'opció Podem

Bon resultat dels partits del Sí, els partits del No no milloren, però el grup de Federalistes aguanta. L'eix sobiranista queda així:

L'opció independentista és majoritària, no hi ha dubte. Però el 25% que encara aposta per seguir intentant-ho amb Espanya pot ser força bloquejant a l'hora d'aixecar la bandera del "mandat democràtic".

Veiem un segon cas, la veritable mort de la tercera via:

 
L'eix es polaritza
Majoria del Sí, el No també augmenta i els Federals es queden per sota del 15%. Aquest resultat em sembla molt més homologable al d'un referèndum tot i que aparentment el No sigui més solid en aquest cas.

Si volem convertir unes eleccions en un referèndum necessitem un resultat tipus referèndum per que s'entenguin com a tal. A més a més, una vegada obtinguts aquest resultats els partits federalistes, descartada la seva opció original, tindran més tendència a alinear-se amb la part majoritària que no pas fer pinya amb els del No.

Com ho veieu?




*Si al PP li diem Partit Popular i no Partido Popular hem de concloure que a Podemos li hem de dir Podem. Albert Pla Nualart ho explica [aquí].

dilluns, 1 de desembre de 2014

Els petits de casa fan anys

Comença el mes de desembre, un mes ple de celebracions a tot el món. A casa, però tenim dos motius de celebració molt especials aquest mes, l'aniversari dels dos peques.

Aquest petit regal en forma de poema és per ells.



"If..." de Rudyard Kipling
Adaptació de Francesc Parcerisas
Narració de John Hurt

Fotos de Dani Rambla