dilluns, 14 de setembre de 2015

Com comptem els vots del #27S?


Estem en campanya pel #27S. Som-hi doncs amb "EL TEMA". Ja ningú no discuteix el caràcter plebiscitari d'aquestes eleccions. Això implica que a més a més de ser unes votacions per escollir els 135 components del Parlament també es pretén que se'n desprengui un mandat democràtic clar a favor o en contra de la independència. La fórmula universal per resoldre aquests temes és el referèndum: una pregunta clara, dues possibles respostes i una persona una vot. Not gonna happen. Ni avui, ni demà, ni que governi Rajoy ni que ho faci Pablo Iglesias.

De fet, tenim una curiosa paradoxa, per poder convocar el referèndum que voldríem per saber si volem o no la independència caldrà primer que obtinguem la plena sobirania per tenir les lleis que ens el permetin convocar. Paradoxa, o no tant. Una cosa semblant va passar amb el referèndum per la Cosntitución Española. No es va sotmetre a la votació del poble fins que l'opció de votar NO era pràcticament sinònim d'una demanda per tornar al franquisme. Toni Soler ho explica millor aquí.

Si tot hi així volem continuar comptant vots com ho fem? Suposo que fer els números sobre el cens total ja no entra en la discussió, qui no vagi a votar no serà comptat. Les majories silencioses o parlen o que assumeixin el resultat. Llavors, sobre el total del vot emès o sobre el total del vot vàlid? Sembla lògic descartar els vots nuls, però i les blancs? Els comptem com NS/NC o ens centrem només en els vots vàlids a candidatures?

I aquí ve la mare dels ous. A quin bloc sumem cada candidatura? Aquí teniu les 40 candidatures que es presenten al #27S (24 menys que a les eleccions de l’any 2012!!).
Sembla fàcil col·locar els vots a CUP, JxSí, PSC, PP i C's, però i la resta? On els hem de comptar o on volen que els comptem? ICV*(358.857 - 9,9%), ara CatSíquesPot i Unió van defensar en el seu moment el Si-NO al #9N què fem ara amb els seus vots? I més difícil ens serà encara amb el PACMA (20.777 - 0,57%), GANEMOS, RECORTTESCERO i PIRATA.CAT (17.942 - 0,49%).

*entre parèntesis vots el 2012

Aquesta és la meva millor aproximació:
Us deixo un enllaç amb les webs de totes les candidatures per si voleu anar fent recerca en quin grup col·locar-los: link

Però el que em sembla especialment rellevant no es tant on els podem classificar a priori, sinó on voldran quedar classificats els diputats electes d'aquestes formacions a posteriori. Es a dir, una vegada asseguts als seus escons i posats davant la tessitura de començar a votar lleis, quins companys de viatge triaran els del PSC, CSQEP i Unió? A PP i C's o a JxSí i la CUP? 

Ens podem entretenir a comptar vots la nit del 27 del dret o del revés, però el que realment importa són els vots del nou Parlament per obtenir una sobirania que ens permeti refrendar o no la República Catalana.

dimarts, 1 de setembre de 2015

Nova secció: Espai D Multimèdia

Nou curs i nova secció al blog. A l'Espai D Multimèdia intentaré recuperar vells posts i reexplicar-los en format vídeo. Antics temes que continuen sent interessants i noves històries que vagin sorgint explicats de manera més visual.

I per començar un clàssic: Quin camí segueix el meu smartphone?PS.: no sigueu gaire durs amb les crítiques