divendres, 26 d’agost de 2016

De WhatsApp a Google Fotos


Segur que la majoria de vosaltres utilitzeu WhatsApp i segur que molts teniu grups amb la família o amics on compartiu fotos dels moments que viviu junts o per separat. Els grups de WhatsApp s'han convertit en una maner habitual de construir una mena d'àlbum familiar. El peque de casa es disfressa de Batman? Foto i enviar al grup de "Família nens". Els avis marxen de vacances? Reportatge fotogràfic de Benidorm (10 fotos cada hora) al grup de "Fills i gendres". I el mateix amb els vídeos... els avis li compren un gelat al net i pam, vídeo de 45Mb de com el petit s'embruta de xocolata tots els morros.

Fantàstics els grups de WhatsApp... però realment estem fent servir la millor eina per aquesta mena de continguts compartits? Quina mena de limitacions i problemes ens trobem quan fem servir un grup de WhatsApp com a àlbum familiar de records?

- Els continguts interessants se'ns barregen amb altres coses. El grup va acumulat fotos i vídeos interessants que anem compartint, però també MEMES absurds, discussions sobre quin restaurant escollir per cumple de la iaia o comentaris sobre el xàfec que esta caient en aquell moment.

- Es difícil recuperar fotos antigues. A la que van passant les setmanes i els mesos el grup va creixent en longitud. Els comentaris es van acumulant en format lineal i deixen enrere molt ràpidament les coses realment interessants.

- Inundem molts telèfons a la vegada. WhatsApp és una aplicació usuari-usuari (p2p), cosa que vol dir que si un remitent envia una foto a 5 destinataris es generen 5 copies d'aquesta foto per ser enviades (i emmagatzemades) a cada un dels 5 dispositius destinataris. Si envieu un vídeo de 50Mb als 10 membres de la família la vostra unitat familiar es 500Mb més "pobre". Si els 10 voleu continuar tenint accés a aquest vídeo cal que tots conserveu una còpia de 50Mb cada una als vostres 10 dispositius.

- No podem ordenar les fotos de cap manera. Dins del grup de WhatsApp només hi ha un orde possible, el cronològic. No podem anar ordenant les fotos antigues en "Vacances 2015" o "Aniversari Iaiu Manel"

Quina alternativa tenim?

WhatsApp és molt pràctic per a moltes coses però pel cas que ens ocupa crec que els "àlbums compartits" de Google Fotos són una alternativa perfecta.

Google Fotos és una aplicació per emmagatzemar fotos al núvol i fer còpies de seguretat de les fotos dels nostres dispositius. Dins de les seves funcions hi ha la de crear àlbums públics que poden ser compartits amb tot el món o amb un grup escollit d'usuaris.


Aquesta àlbums poden ser col·laboratius, els usuaris que hi tenen accés hi poden afegir fotos des dels seus telefons, tauletes i PCs i es poden fer comentaris específics a cada foto. Quins avantatges tenim:

- És un espai específic per a fotos i vídeos. Al WhatsApp podem seguir discutint de tot el que volguem però les fotos interessants quedaran ordenades a Google Fotos.

- Podem fer un àlbum general o fer diferents àlbums per temàtiques. Podem decidir com ordenem i agrupem les fotos fins hi tot temps després d'haver-les compartits. Que l'àlbum "Família Puig" s'ha fet molt gran? Dons el dividim en "Família Puig 2014", "Família Puig 2015" i "Família Puig 2016". Cada usuari pot afegir comentaris diversos a cada foto i així les discussions sobre una foto divertida del nostre gos no es barregen amb els comentaris sobre una foto del vostre pare bufant les espelmes.

- Es poden fer cerques (!!!): la potència del cercador de Google també aplica als àlbums. Podeu cercar "pastís" i us trobarà les fotos de l'aniversari de fa dos anys o "selfies" i us trobarà el selfie que els avis es van fer davant la Torre Eiffel (també podeu cercar París per anar a la mateixa foto).

- Vivim al núvol: Google Fotos és una aplicació servidor-client. Això vol dir que de cada foto i vídeo es manté només una còpia al servidor (més la foto original al dispositiu de qui la va fer) i que la resta d'usuaris la consulten cada vegada que la volen veure però no l'emmagatzemen permanentment al seus dispositius. Contrapartida: cal tenir connexió per veure els àlbums.

Com ho hem de fer?

Primer instal·lar Google Fotos al telèfon.
undefined

Durant la instal·lació us demanarà si voleu fer servir l'aplicació per fer còpies de seguretat de les fotos del vostre dispositiu. Pel que volem fer no és necessari fer servir aquesta opció, però la podeu activar si us interessa.

Una vegada instal·lada ja la podeu fer servir per "pujar" les fotos que volgueu a un grup que algú hagi compartit amb vosaltres o bé per inaugurar un grup nou amb una primera foto. En aquesta cas li haureu de donar un nom i decidir amb qui la voleu compartir.

Us deixo l'enllaç a la guia de Google en CAT i en CAS


dimarts, 23 d’agost de 2016

Vehicles elèctrics i autopilot

Segur que heu sentit més d'una noticia al voltant dels cotxes que són capaços de conduir per ells sols, dels primers accidents que han sofert i de si realment aquest sistemes són segurs i útils per a la vida real.

Aquí teniu un exemple d'aplicació real a l'aeroport de Heathrow. Petits vehicles elèctrics capaços de coordinar els seus moviments de manera automàtica per moure gent d'un lloc a l'altre dins l'aeroport: ULTRA PRT pod. Real, eficaç i qui sap si extensible als centres de les ciutats... condueixes el teu vehicle fins a Barcelona i quan arribes a la Ronda els sistema agafa el control per moure el tràfic congestionat fins portar-te a la teva sortida desitjada.